Gebyrgribbe stjæler din sommerhusbesparelse

Politikerne ville gøre det billigere at låne til et sommerhus ved at hæve lånegrænsen. Men BRFKredit snupper hele besparelsen - og mere til

BRFKredit har benyttet de nye sommerhusregler til at hæve bidraget på sommerhus lån. Dermed har de nuppet hele den besparelse, politikerne stillede sommerhuskøberne i udsigt. Foto: Rene Strandbygaard
BRFKredit har benyttet de nye sommerhusregler til at hæve bidraget på sommerhus lån. Dermed har de nuppet hele den besparelse, politikerne stillede sommerhuskøberne i udsigt. Foto: Rene Strandbygaard
Følg Samfund

Nye  låneregler skulle fra den 1. maj  gøre det billigere at købe et sommerhus.

Men sådan er det ikke gået. Faktisk er det i mange tilfælde blevet dyrere. I hvert fald hvis du optager dit lån i BRFKredit.

Det viser en række beregninger, som firmaet Realkreditkonsulenten har foretaget.

- BRFKredit har ganske enkelt valgt at ændre deres bidragsmodel. Det betyder, at besparelse helt forsvinder, og at det i flere tilfælde lige frem er blevet dyrere, siger Martin Riedel, indehaver af Realkreditkonsulenten.

- De har gjort det på en ganske snedig måde, hvor de teknisk set ikke har hævet en eneste sats. Det, de har ændret, er måden hvorpå satserne bliver fordelt på lånene. De har således indført en række nye belåningsintervaller, som i praksis betyder, at bidraget til BRFKredit ved fuld belåning i et sommerhus nu er næsten dobbelt så dyrt, som før regeringens udspil.

Smæk til gebyrgribbene

De ændrede bidragssatser betyder for eksempel, at det i dag er 565 kr. dyrere om året finansiere et sommerhus til 1 million kr. med et fastforrentet lån uden afdrag i BRFKredit, end før de nye regler blev indført.

Hvor det før kostede 17.462 kr. om året at låne 60 pct. som realkredit i BRF og 15 pct. i banken, så koster det i dag 18.027 kr. at optage alle 75 pct. som realkredit i BRF.

Forskellen skyldes, at BRFKredit har hævet det årlige bidrag med hele 93,30 pct.

Martin Riedel mener, at en del af stigningen er fair nok, fordi der er større risiko ved at belåne 75 pct. end 60 pct.

- Det skal retfærdigvis koste noget. Men måske stigningen er lige i overkanten. Det betyder jo, at det var billigere før også at tage et banklån. Så i det her tilfælde snupper BRFKredit hele den besparelse, der var tiltænkt forbrugerne.

Og det er jo helt i modstrid med Folketingets intentioner, da de tillod, at man fra 1. maj i år kan optage helt op til 75 pct. af sommerhusets værdi som realkredit mod tidligere kun 60 pct., påpeger Martin Riedel.

- Regeringens mål var jo at få sat gang i sommerhusmarkedet og gøre det billigere at låne til sommerhuse. Men det har ikke helt fået den effekt. På den måde kan man godt sige, at BRFKredit har taget politikerne ved næsen.

Gør et kup: Billigere at købe sommerhus

De andre realkreditinstitutter har også hævet deres samlede bidrag ved fuld belåning til sommerhuse, men ikke nær så meget som BRFKredit. Det betyder, at hvis man isoleret sammenligner, hvad det kostede før og nu i Realkredit Danmark, Totalkredit og Nordea Kredit, så er det faktisk blevet billigere med de nye regler.

- Forskellen skyldes, at BRFKredit var meget billig i forvejen på sommerhuse, mens de andre var dyre. Ved at sætte prisen meget op, er BRFKredit nu generelt på niveau med de andre. Til gengæld går BRF kunderne glip af besparelsen ved de nye regler, siger Martin Riedel.

Han beklager, at BRF nu har opgivet at være billigst på sommehuse.

- Det kan kun skyldes, at markedet er meget ugennemsigtigt. Ellers ville alle jo have taget deres lån hos BRFKredit.

...........................

BRF: Stigningen har ikke noget med sommerhusreglen at gøre

Gebyrgribbene har slået til igen. Foto: Colourbox
Gebyrgribbene har slået til igen. Foto: Colourbox

- Det er noget sludder, at vi skulle have snuppet nogen besparelse. Hvis man sammenligner, hvad det koster i dag at låne 75 pct. som realkredit hos os og og så låne 60 pct. som realkredit og 15 pct, i banken, så er det billigere at låne de 75 pct. som realkredit. Selv med den meget lave bankrente på 5 pct., som Martin Riedel bruger, siger Mikkel Høegh, boligøkonom i BRFKredit.

Det kommer vel an på, om man sammenligner med jeres nye priser med og uden banklån - eller jeres gamle priser. Martin Riedel sammenligner med, hvad det kostede, inden i hævede bidraget?

- Ja, det er da rigtigt, at vi har hævet bidraget. Men det har jo ikke noget med sommerhusreglen at gøre. Det kunne vi jo have gjort under alle omstændigheder.

Ja, I kunne have gjort det. Men ville I have gjort det? Stod I lige for at gøre det?

- Man kan sige, når man ser på vores priser på sommerhuslån, så var vi meget langt fra konkurrenterne. Så det er ikke utænkeligt. Tværtimod så var det oplagt at ændre på de her priser.

Men I har jo fastholdt, at I vil være billigere end de andre, når det gælder lån til helårsboliger? Hvorfor ikke længere på sommerhuse?

- Jamen vi er stadig billigst på sommerhuse. I hvert fald på tre ud af fire lånetyper.

Men har Martin Riedel ikke ret i, at det er blevet dyrere at låne hos jer end at tage banken med på 15 pct., hvis man sammenligner jeres gamle priser med jeres nye?

- Jo men jeg bryder mig ikke om den sammenligning. For han tager en pris, man ikke længere kan få. Det var jo også billigere i bidrag at låne for fem år siden end i dag.

Men det er jo på grund af tidssammenfaldet. I hæver jo prisen samtidig med, at de nye sommerhusregler træder i kraft?

- Det er til en vis grad et tilfælde. Vi skulle jo alligevel ind og se på, hvad prisen skulle være på de sidste 15 pct. realkredit.

Skulle I ikke have varslet stigningerne et halvt år i forvejen i henhold til de nye regler?

- Nej, for det gælder jo ikke eksisterende kunder. Kun nye.

 

 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Kom nu ud af busken, Dyrby