Gebyrgribbenes skræk vil i Folketinget

Formanden for Fair Bidragssats, Chresten Ibsen, stiller op som løsgænger i Østjyllands storkreds

Chresten Ibsen viser her Totalkredits nye bidragssater, som udløste et folkeligt oprør. Foto: Ernst van Norde
Chresten Ibsen viser her Totalkredits nye bidragssater, som udløste et folkeligt oprør. Foto: Ernst van Norde

Chresten Ibsen, formand for foreningen Fair Bidragsats, vil fortsætte sin kamp mod den grådige finansverden fra Folketingets talerstol.

- Folk har fået nok. De er trætte af hvidvask, bedrag og ublu bidragssatser. Det er den klare melding, jeg har mødt, når jeg har været ude at samle stillere til mit kandidatur.

Chresten Ibsen, der bor i Brabrand med sin kone og tre hjemmeboende børn, stiller op til valget i Østjyllands Storkreds, hvor der ved sidste valg var godt 565.000 stemmeberettigede vælgere. For at blive valgt skal Chresten Ibsen formentlig have 18.000-20.000 stemmer.

Han lægger ikke skjul på, at hans første og største mærkesag er, at finansektoren skal opføre sig ordentligt.

Chresten Ibsen var med fra starten, da titusindvis af boligejere i begyndelse af 2016 gjorde oprør mod, at Totalkredit hævede bidragssatsen på deres realkreditlån.

Artiklen fortsætter under billedet

Chresten Ibsen vil fortsætte lampen mod gebyrgribbene fra Folketingets talerstol. Foto: Ernst van Norde
Chresten Ibsen vil fortsætte lampen mod gebyrgribbene fra Folketingets talerstol. Foto: Ernst van Norde

Oprøret blevet starten på dannelsen af foreningen Fair Bidragssats, der arbejder benhårdt på at få kritiske boligejere valgt ind i Forenet kredit, som er hovedaktionær i Nykredit Koncernen. Her stiller Chresten Ibsen også op, når der er valg i 5. kreds Østjylland den 12. marts.

Det vedvarende pres har medført en mærkbar demokratisering af Forenet Kredit, der ved tidligere valg i andre kredse er blevet beskyldt for at bruge udemokratiske metoder for at holde kritikerne ude.

- Jeg føler mig nu overbevist om, at de denne gang vil passe meget på, at det foregår efter bogen, siger Chresten Ibsen.

Det er nogle af de gode resultater fra kampen mod gebyrgibbene i reakreditsektoren, som Chresten Ibsen vil prøve at føre over i Folketinget.

-  Jeg vil gerne bruge Folketingets talerstol til at italesætte den kritik, der er i forhold til den finansielle sektor og også komme med løsningsforslag. F.eks. kunne jeg forestille mig, at man adskilte kundernes almindelige bankforretninger fra de mere spekulative, og at den garanti på 750.000 kr., som staten stiller, kun skal gælde for almindelige konti.

Chresten Ibsen vil ikke placeres i hverken rød eller blå blok. Det er også derfor, at han har valgt ikke at stille op for et parti.

- Faktisk synes jeg, at alle kandidaterne burde stille op som enkeltpersoner, så man kunne stemme på den person, man har tillid til uanset partifarve. Så kunne man samarbejde i Folketinget fra sag til sag. I dag er der alt for mange eksempler på, at fornuftige folketingsmedlemmer bliver kvalt i partidiciplin.

Chresten Ibsen har samlet de 150 stillere i Århus Vest 2. kreds, og lidt til, der er nødvendige for at stille op som løsgænger. De må dog først afleveres til Indenrigsministeriet, når valget er udskrevet.

Tidligere har Chresten Ibsen haft sit eget kommunikationsfirma, men i dag arbejder han som lagerarbejder i den lokale Stark.

- Det giver en dejlig ro, at man ikke har sit arbejde i hovedet døgnet rundt, som man har som selvstændig.

Løsgænger

 

En løsgænger er et folketingsmedlem, der ikke tilhører nogen af partigrupperne i Folketinget. En løsgænger har den formelle betegnelse ’uden for folketingsgrupperne’ (UFG).

Løsgænger kan man blive på 2 måder:

  • Man har valgt at forlade sit parti eller er blevet ekskluderet fra partiet
  • Man bliver valgt ind i Folketinget som løsgænger

At blive valgt som løsgænger ved folketingsvalg er meget svært. Der er ikke et præcist tal for, hvor mange stemmer man skal have, men man regner med, at det er et sted mellem 15.000 og 20.000.

Det præcise tal afhænger af, i hvilken valgkreds man er opstillet, hvor mange der stemmer ved valget, og hvor mange stemmer de andre kandidater får.

 Det er kun sket to gange, at en kandidat uden for partierne er blevet valgt ind i Folketinget:

  • Jacob Haugaard i 1994
  • Hans Schmidt i 1953

30 kommentarer
Vis kommentarer