Gelé fundet i covid-19-ofres lunger

Svenske forskere har fundet en mulig forklaring på, hvorfor personer er døde med covid-19

Foto: Luisa Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix
Foto: Luisa Gonzalez/Reuters/Ritzau Scanpix

Hos flere patienter, der er afgået ved døden efter at være blevet smittet med covid-19, har lungerne været fyldt med en gennemsigtig, flydende gelé.

Det fortæller Anders Blomberg, der er professor og overlæge ved Institut for Folkesundhed og Klinisk Medicin ved Umeås universitetssygehus, til P4 Västerbotten.

Ifølge forskeren er der tale om molekylet hyaluronan - også kendt som hyaluronsyre - og det kan være med til at forklare, hvorfor folk bliver så alvorligt syge og i nogle tilfælde dør af covid-19.

- Hos de patienter, som er døde af svær lungesvigt som følge af covid-19, har man i lungerne fundet en klar gelé. Og teorien går på, at det kan være en molekyle, som hedder hyaluronan. Den fungerer på mange forskellige måder, og blandt andet øges den ved inflammatoriske tilstande. Og covid-19 er en sygdom, som giver meget kraftige inflammationer, i dette tilfælde i lungerne, siger han til radioprogrammet.

Hyaluronsyre er naturligt forekommende i menneskekroppen og er en vigtig bestanddel i hudens bindevæv.

Vigtig ledetråd
Anders Blomberg fortæller, at opdagelsen kan bidrage til at forklare, hvorfor personer bliver alvorligt syge og i sidste ende dør af covid-19.

- Det er ikke den eneste forklaring på, hvorfor man dør af covid-19, men det er en vigtig ledetråd, siger han.

Ifølge de officielle opgørelser har 5876 mennesker, der var smittet med covid-19, mistet livet i Sverige siden pandemiens udbrud.

Dødstallet er væsentligt højere end i eksempelvis Danmark, hvor 643 indtil videre har mistet livet efter at være blevet smittet.