Genåbning for børn: - Jeg synes ikke der er stor grund til bekymring

Der er ikke grund til at være bekymret for at sende sine børn i vuggestue, børnehave eller skole, vurderer forsker i infektionssygdomme Christian Wejse

- De modeller, vi har lavet, tager højde for, at børn er børn og opfører sig som børn og ikke som voksne, lød det mandag aften fra Kåre Mølbak, faglig direktør ved Statens Serum Institut. Video: Ritzau
Følg Samfund

Onsdag 15. april er planen, at landets vuggestuer, børnehaver, fritidsordninger og de mindste klasser i folkeskolen lige så stille kan åbnes igen.

Det giver rigtig god mening og skal ikke vække bekymring hos børnenes forældre, lyder det fra Christian Wejse, der er lektor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og forsker i infektionssygdomme.

- Jeg synes ikke, at der er stor grund til bekymring. Vi ved, at børn bliver meget lidt påvirket og får meget få symptomer på covid-19. Derfor er de formentlig også meget mindre smitsomme, siger Christian Wejse.

- Det er kun 0,1 procent af de børn, der får symptomer, som skal på sygehus. Og dødeligheden for børn er tæt ved nul.

Læs også: Tusindvis af forældre: Vores børn skal ikke være forsøgskaniner

Lav risiko for at tage smitten med hjem
Ifølge Christian Wejse skal man som forældre ikke være bekymret for at sende børnene afsted.

- Nu har vi alle holdt vores børn hjemme fem uger til den tid, og det er i høj grad raske børn, der møder ind på børnehaver, vuggestuer, daginstitutioner og de små klasser.

- Jeg tager det med sindsro. Nu har jeg ikke selv små børn længere, men hvis jeg havde, så ville jeg være tryg ved at sende dem i daginstitutioner og skole, siger Christian Wejse.

Der er ikke noget, som tyder på, at børnene smitter i særlig grad, og derfor er risikoen for at tage smitten med hjem også lav, vurderer Christian Wejse.

Læs også: Eksperter undrer sig over Mettes åbning

Ifølge forskeren kan voksne smitte i omkring otte dage, efter man oplever symptomer på sygdommen.

- Det kan meget vel være det samme for børn. Hvis de ikke har symptomer, men bare har virus i svælget, er det ikke sikkert, at det kommer op af svælget og smitter andre, forklarer han.

Færre symptomer hos børn ved coronavirus er også grunden til, at Christian Wejse ikke mener, at der er stor risiko for smittespredning, som der for eksempel er ved influenza.

- Med influenza ved vi, at det i høj grad er børn, der driver epidemien. Det har vi ikke klare grunde til at tro, at det er for covid-19.

Forventer ikke ny smitterunde
Flere eksperter har været skeptiske over for, at det er børn, som først kommer ud i samfundet. Ifølge Christian Wejse giver det dog rigtig god mening, at det lige netop er børnene, der bliver genåbnet for.

- Det handler om at beskytte de sårbare. Hvis vi skal begynde at åbne en lille smule op i samfundet, skal vi selvfølgelig åbne der, hvor det er mindst problematisk. Det er hos børnene.

- Jeg tror ikke, at vi skal være bange for, at der er en massiv smitte ude i samfundet, som så bliver bragt ind og spredt i daginstitutionerne. Det tror jeg simpelthen ikke kommer til at ske.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind