Genbrugspladserne åbner igen

Sundhedsmyndighederne vurderer, at kommunerne kan genåbne genbrugspladserne

Nedlukningen af landet bliver forlænget til 13. april - dog med undtagelse af genbrugspladserne. Video: Ritzau Scanpix.

Kommunerne kan fra tirsdag 31. marts genåbne genbrugspladserne, hvis de følger en række sikkerhedsforanstaltninger, vurderer sundhedsmyndighederne.

Det oplyser Kommunernes Landsforening i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, at vi alle sammen udviser tålmodighed, tager hensyn til hinanden og ikke mindst til de medarbejdere, der nu skal organisere pladserne på en anden måde. Jeg vil derfor opfordre til, at alle ikke kører afsted tirsdag morgen, og at man lige overvejer, om man kan vente med at aflevere sit affald i noget tid endnu," siger formand for KL's Miljø- og Forsyningsudvalg Jacob Bjerregaard i pressemeddelelsen.

Har været lukket ned
Siden regeringen 11. marts meldte ud, at store dele af den offentlige sektor skulle lukkes ned for at begrænse smittespredning af coronavirus, har de kommunale genbrugspladser været lukket for private.

Det har medført, at der flere steder er opstået udfordringer med affald, der ophobes og smides i blandt andet naturen.

KL opfordrer kommunerne til at indføre adgangsbegrænsning, der passer til den enkelte kommune. Det kan for eksempel være portvagt, bomløsninger, nummerpladestyring eller onlinebooking.

Samtidig bør kommunerne overveje, om der kan være en kommunal myndighedsperson med erfaring med miljøtilsyn til stede på pladserne.

Styrelsen for Patientsikkerhed anbefaler derudover, at man på genbrugspladserne sikrer hyppig rengøring på pladserne, så man minimerer risikoen for indirekte smitte via disse.

Styrelsen anbefaler også, at opfordres til at holde afstand til andre på pladsen samt udføre håndhygiejne, når de har forladt pladsen.