Generalen skærmede sig for solen: Så begyndte skandalen at rulle

Flere politiske fløje har samlet sig mod militærstyret i Thailand efter opsigtsvækkende sag

Denne situation kan vise sig at blive begyndelsen til enden for Thailands forsvarsminister og vicepremierminister, Prawit Wongsuwan. Foto: Krit Phromsakla Na Sakolnakorn/AP
Denne situation kan vise sig at blive begyndelsen til enden for Thailands forsvarsminister og vicepremierminister, Prawit Wongsuwan. Foto: Krit Phromsakla Na Sakolnakorn/AP

Da militæret i Thailand for fire år siden tog magten over landet, var det blandt andet med det argument, at de ville gøre op med de korrupte folk, der havde styret landet.

Netop derfor er militærjuntaen nu i alvorlig krise, efter et fokus på en af de ledende medlemmers hang til dyre genstande er kommet til offentlig skue.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Skandalen begyndte for alvor at rulle, da vicepremierminister og general Prawit Wongsuwan i december blev fotograferet i forbindelse med en ceremoni ved regeringsbygningen.

Her skærmede han på et tidspunkt for solen, hvorved et luksusur kom til syne på hans arm. Et luksusur som det siden viste sig ikke fremgik af en officiel opgørelse over hans ejendele.

Herfra begyndte sagen straks at rulle.

Ure for seks millioner
Langt fra Thailand, i sit hjem i Los Angeles, begyndte aktivisten kaldet kaldet CSI-LA nemlig at gennemsøge internettet efter andre billeder af Wongsuwan, hvor han havde dyre ure på, og her lykkedes det ham at finde i alt 25 forskellige ure, som generalen har haft på i forskellige anledninger.

Den samlede værdi: Mere end seks millioner kroner.

- Vi lever i hvad man kalder Den Store Data-verden. Så i disse dage bliver det alle steder registeret, hvad du foretager dig, så hvis du gør noget korrupt og tror, du kan slippe af sted med det, er det ikke ligesom før, siger CSI-LA til AP.

Han ønsker at være anonym af hensyn til sin egen sikkerthed.

Det regner også i Thailand. Og 2017 har været rigtig skuffende, hvis man havde sat næsen op efter sol og sommer. Foto: All Over Press Ferie Brok til rejsebureau: Det regner i Thailand

- Jeg har lånt dem...
Sagen har for alvor skabt uro omkring styret i Thailand, der ellers for nylig har luftet tanken om snarligt at udskrive valg - et valg de samtidig har haft forhåbninger om at vinde.

Men den valgsejr ser for alvor ud til at være kommet i klemme i kølvandet på den seneste sag.

Ikke mindst fordi generalens egen forklaring på de mange dyre ure ikke just er blevet købt af befolkningen.

- Jeg har venner, og de gav dem til mig. Nej, de købte dem ikke til mig, de lader mig bare gå med dem. Det er det hele, lød forklaringen, da han blev konfronteret med oplysningerne.

Den forklaring har selvsagt ikke vakt begejstring.

- Tror du virkelig, at det thailandske folk vil tro på den forklaring? Du gav sådan et svar, fordi du tror, at den thailandske befolkning ikke kan gøre dig noget, siger den tidligere senator Roasana Tositrakul ifølge AP.

- Hvis du ikke tager ansvar, tager du hele regeringen med i faldet, siger hun.

Har du ikke styr på tiden...
En af dem, der har lagt sig i selen for at gøre opmærksom på skandalen, er aktivisten Ekachai Hongkangwan. Han har i årevis kæmpet mod militærjuntaen med forskellige stunts, hvor han ofte har risikeret at blive arresteret.

Og denne gang har han sat alle kræfter ind mod Prawit Wongsuwan.

- Hvis du ikke kan holde styr på tiden, er der ingen grund til at gå med dyre ure, lyder det blandt andet fra aktivisten, hvis budskab kort og godt er: Det er tid til at gå.

Ekachai Hongkangwan med en masse ure på armen demonstrerer mod den kontroversielle general. Foto: Sakchai Lalit/AP
Ekachai Hongkangwan med en masse ure på armen demonstrerer mod den kontroversielle general. Foto: Sakchai Lalit/AP

Thailands antikorruptions-kommission skal nu se på sagen. I Thailand er der dog ikke meget tillid til, at den undersøgelse fører til nogen sanktioner.

Kommissionen er nemlig udpeget af juntaen selv, og manden i spidsen for kommissionen har et tæt personligt forhold til den omstridte general, så der er derfor ikke megen tillid til, at det vil føre til nogen direkte konsekvenser for Wongsuwan.

Men løbet kan alligevel være kørt for regeringen, lyder det fra politolog Thitinan Pongsudhirak.

- Jeg tror ur-sagen er blevet lynaflederen, der åbner vejen for militærstyrets undergang, siger han til AP.

72 kommentarer
Vis kommentarer