Geniet Stephen Hawking er død

Stephen Hawking, der grundet sygdommen ALS var kendt for at kommunikere med en computerstemme, blev 76 år

Geniet Stephen Hawking er død

Hawkings var måske den mest populære videnskabsmand siden Albert Einstein, og han har både skrevet flere bestsellerbøger (Video: PA)

Den britiske astrofysiker og professor Stephen Hawking er død i en alder af 76 år. Det oplyser en talsmand for familien ifølge flere internationale medier.

- Han var en stor forsker og en fantastisk mand, hvis arbejde og eftermæle vil leve videre i mange år, siger hans børn Lucy, Robert og Tim i en fælles udtalelse.

Stephen Hawking var blot 21 år, da han blev ramt af den sjældne sygdom, ALS, der langsomt nedbryder kroppens organer til man dør.

Hawking fik to år af lægerne, men han overgik alle forventninger, da han levede mere end 50 år med sygdommen.

'Livet ville være tragisk, hvis det ikke var sjovt' ─ og syv andre Stephen Hawking-citater

Lænket til kørestol
Stephen Hawking og hans daværende hustru fik tre børn, men i 1970 var han lam fra halsen og ned og måtte overgive sig til kørestolen.

I 1985 fik Hawking en lungebetændelse, der gjorde, at lægerne måtte skære et hul i halsen til vejrtrækning. Dermed havde Stephen Hawking sagt sine sidste ord.

Men en maskine koblet til hans ansigt kunne dog registrere bevægelser i hans kindmuskler og omsætte dem til ord med den kendte robotstemme, som Hawking har fortalt om sit forskningsfelt - sorte huller - med.

Stephen Hawkings ankommer på den røde løber til Royal Albert Hall i London i 2015. Foto: AP
Stephen Hawkings ankommer på den røde løber til Royal Albert Hall i London i 2015. Foto: AP
 

Hawkings var måske den mest populære videnskabsmand siden Albert Einstein, og han har både skrevet flere bestsellerbøger og en række børnebøger om rummet med sin datter Lucy.

Han optrådte også om gæst i tv-serierne 'The Simpsons' og 'Star Trek' og var ven med blandt andre U2-guitaristen The Edge, der var inviteret til Hawkings 60 års fødselsdag i 2002.

Hawkings liv blev også portrætteret i den Oscar-vindende film 'The Theory of Everything' (2014), der havde Eddie Redmayne i hovedrollen.

Titlen henviser til Hawkings utrættelige forsøg på at forene relativitetsteorien og kvantemekanikken - og dermed det største og det mindste i universet.