Annonce:
Annonce:

Geofysiker lover god findeløn: Kom så ud og led efter meteorit-stenen

Golfbaner er det første og letteste sted at gå på jagt efter den meteorit, der formentlig er nået helt gennem atmosfæren og har slået ned et sted på Sjælland. Se private optagelser af lysglimt foroven

Geofysikeren Henning Haack fortæller her om meteorit-stenene. Hør hvad du skal se efter her. Video: Christian Kloster
Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget? Kontakt Ekstra Bladet på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Det såkaldte overlydsbrag, som er blevet hørt på dele af Sjælland sent lørdag aften, er et godt tegn på, at det kan betale sig at bruge en del af søndagen på at opholde sig udendørs.

Det fortæller den ansvarlige for Danmarks meteorit-samling, geofysiker og lektor ved Naturhistorisk Museum i København Henning Haack.

Annonce:

- Braget, som er blevet hørt af rigtig mange danskere, fortæller mig, at meteoritten har overlevet sin tur ned gennem atmosfæren. Normalt brænder en meteorsten op i den øverste del af atmosfæren i 50 til 100 kilometers højde, og så hører vi det slet ikke, men når der har været lyd på, så er stenen nået helt ned i det nederste lag. Jeg vil anslå, at den højest har været i 20 kilometers højde, siger Henning Haack.

Ligesom Ekstra Bladet har kunnet fortælle, at det især er området øst for Roskilde Fjord, hvor mange har hørt lyd, så melder Henning Haack om samme observationer i forhold til de henvendelser, som han har modtaget. Henning Haack mener imidlertid også, at man bør være opmærksom længere mod syd i retning mod Køge og Ringsted.

Her kan du se en privat optagelse af en læser, der oplever at haven pludselig lyser helt op.

Rumforsker efter mystisk lysglimt: Her er der god chance for at finde meteorsten

- Man bør gå ud at lede i dag. Det er godt vejr. Mange har fri. Der er en reel mulighed for , at nogen kan finde noget, selv om vi selvfølgelig skal være heldige, siger Henning Haack til Ekstra Bladet.

Annonce:

Tysker fandt Maribosten
Sidste gang, hvor der blev fundet en meteoritsten i Danmark, var 5. marts 2009. Stenen blev fundet i en kirsebærplantage på Lolland ved Maribo. Og det var en tysk meteoritjæger, Thomas Grau, der var den heldige.

Thomas Grau havde indkredset det mulige nedslagsområde til et område med en radius på 100 kilometer, og han fandt allerede stenen på sjette dag.

Mystisk lysglimt og kæmpe brag over Danmark

- Han fik en forholdsvis stor findeløn. Og selv om vi ikke fortæller, hvad findelønnen præcist var, så kan jeg godt afslrøe, at det var væsentligt mere end, at der kan blive til en god middag, forklarer Henning Haack, som også samtidig understreger, at netop den meteorit var særlig speciel.

- Meteoritter kan fortælle en historie. Det kan være et stykke af Månen. Det kan være et stykke af Mars. Men 80 procent af de meteoritter, der findes, er fra et asteroidebælte. Det tog 50 millioner år at bygge jorden af det materiale. Et fund af en sten herfra kan fortælle noget om udviklingen af solsystemet. Det kan fortælle, hvordan jorden blev skabt, fortsætter Henning Haack.

Annonce:

Ifølge Henning Haack vil findelønnen komme til at svare til markedsværdien af den sten, der måtte være blevet fundet.

Vær opmærksom
Det første sted, man ifølge Henning Haack bør begynde at lede, er på golfbaner. For det er det letteste. Og de fleste meteoritsten er omkring på størrelse med en valnød.

- Der ryddes normalt for sten, og græsset er trimmet. Hvis golfspillere i dag undrer sig over, at der pludselig ligger en sten på græsset, så er det måske meteroitstenen. Så golfspillere bør være særligt opmærksomme, forklarer Henning Haack.

Andre bør være opmærksomme på den måde, at de reagerer, hvis de ser en sten et sted, hvor den ikke plejer at ligge.

- Det kan være garagen eller indkørslen.

Maribostenen faldt ned på Lolland 17. januar 2009 og nåede altså at ligge og skæve op mod himlen i kirsebærplantagen i knap to måneder.

Annonce:

En meteorit, der lander i Danmark, er at betragte som danekræ (danekræ er forhistorisk materiale, der er naturskabt modsat danefæ, der er menneskeskabt - red.). Det betyder, at man ikke bare sådan uden videre må beholde den, men skal kontakte Geologisk Museum.

Chat med Henning Haack lige nu på dette link (Chatten er afsluttet klokken 11 - red.)

Læs mere om meteoritter på hjemmesiden ildkugle.dk her

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Vi kræver ikke Kasper Hjulmands afgang, men ...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: