Gevinst til titusinder af boligejere

Fire ud af fem boliglån har kurs mod negativ rente på april-rentetilpasningen

Boligejere, der er ved at få rentetilpasset deres F3 og F5 lån i Totalkredit, kan se frem til lavere ydelse den næste periode. Foto: Michael Hansen
Boligejere, der er ved at få rentetilpasset deres F3 og F5 lån i Totalkredit, kan se frem til lavere ydelse den næste periode. Foto: Michael Hansen

Så er der igen gang i den kvartårlige rentetilpasning af flexlån, og denne gang er der både en god og en dårlig nyhed.

Den dårlige nyhed er, at der næppe bliver sat nogen rekorder denne gang. Den gode nyhed er, at fire ud af fem boliglån - trods det stigende renteniveau - alligevel har kurs mod negativ rente i den næste periode.

Det gælder boligejere med F3 og F5 lån.

- Den første af to dage med rentetilpasningsauktioner på F1, F3 og F5 er netop overstået. Den giver en klar indikation af, hvor renterne kommer til at ende, siger Jeppe Borre, chefanalytiker i Totalkredit.

På dagens auktion lander F1-renten på -0,13 pct., og onsdag fik tusindvis af boligejere med F-kort udsigt til en rente på -0,15 pct. Herudover er F3 blot et mulehår fra at komme i minus.

Lagt rekorderne bag os
- Det er meget muligt, vi har lagt renterekordernes tid bag os, men tiden med negative renter er på ingen måde forbi endnu. Mere end 80 pct.af boligejernes lån til denne omgang med auktioner sætter retning mod en rente under 0-punktet, siger Jeppe Borre.

Mens F1 og F-kort fortsat har negativ rente, så landede F3'erne og F5'erne på henholdsvis 0,01 pct. og 0,40 pct. på førstedagen.

Selv om det ikke er rekord, kan man godt forvente store smil hos de pågældende boligere. De kan se frem til en stor gevinst, fordi renten for henholdsvis tre og fem år siden var væsentligt højere.

- Særligt boligejere med F5-lån har udsigt til et mærkbart rente- og ydelsesfald, fordi renteniveauet var væsentligt højere for fem år siden. I runde tal falder renten et helt procentpoint. Det svarer til et ydelsesfald på 670 kr. om måneden efter skat for hver million, du har lånt som afdragsfrit F5-lån.

- For et lån med afdrag er der tale om den samme gevinst blot fordelt på en lavere ydelse og et højere afdrag, siger Jeppe Borre.

Også gevinst til F3
Boligejere med F3 kan også se frem til et pænt rentefald fra 0,39 pct. til næsten 0 pct. På et afdragsfrit F3-lån falder den månedlige ydelse efter skat med 230 kr. pr. million. Boligejere med F1 vil opleve en stort uændret rente og ydelse sammenlignet med i dag.

Omkring 10.000 flexlånskunder i Totalkredit er omfattet af auktionen.

Jeppe Borre forventer, at tiden med negative renter fortsætter en tid endnu.

- Skuffende nøgletal i euroområdet på det seneste kan få den europæiske centralbank til at forlænge opkøbsprogrammet, som ellers er sat til at udløbe til september. Det betyder samtidig, at centralbankens første renteforhøjelse skydes en tand længere ud i fremtiden.

 

59 kommentarer
Vis kommentarer