Gi' et knus: I dag er 'national krammedag'

Det er sundt at kramme og i dag er der en ekstra god grund til at give et knus

Det er sundt at kramme og i dag er 'national krammedag'. (Foto: Colourbox).
Det er sundt at kramme og i dag er 'national krammedag'. (Foto: Colourbox).

Har du givet et kram til en kollega, en ven, eller din partner i dag? Hvis ikke er det bare om at komme i gang.

I dag er det nemlig 'national krammedag'.  Fænomenet opstod - ikke overraskende - i USA i 1986, hvor ophavsmanden, præsten Kevin Zaborney, besluttede sig for at gøre en indsats for, at hans hæmmede landsmænd skulle dele flere følelser offentligt. Siden er den 21. januar blevet offentligt anerkendt som 'national krammedag' i USA.

De senere år har lande som Canada, Tyskland. Bulgarien, England og Rusland taget ideén til sig og man overvejer nu at omdøbe begivenheden til 'international krammedag'.

- Dates handler om at være åben og nysgerrig og det er lettere, hvis vi er i kroppen end i hovedet, mener sexolog, der synes, at kyssedating er en god ide. (Foto: shutterstock.com) Sex & samliv Drop kaffen - kys hinanden på 1. date

Ifølge en række undersøgelser er det særdeles sundt for mennesker at kramme hinanden.

Når vi krammer udskiller kroppen hormonet 'oxytocin' - også kaldet 'kram-hormonet', eller 'kærligheds-hormonet' - der gør mennesker glade og specielt hos mænd skulle have en befordrende virkning på sexlysten. Dog viser studier, at krammet skal vare over 30 sekunder, før vi udskiller oxytocin.

Det ser hyggeligt ud - gad vide, hvem der har planlagt det (Foto: Jesper Brandt) Ferie Mand: Vil du virkelig helst bare kramme og æde?

Derudover har et kram mange andre positive indvirkninger på både mænd og kvinder. Det skulle blandt andet have en afstressende effekt at kramme, ligesom den fysiske nærkontakt skulle gavne parforhold, styrke immunforsvaret og nedsætte risikoen for hjertesygdomme.

Bør vi også indføre 'national krammedag' i Danmark? Giv dit besyv med i debatten nederst i denne artikel.

 

 

0 kommentarer
Vis kommentarer