Annonce:
Annonce:

Giftig larve lukker veje i Tyskland: Nu nærmer den sig grænsen

Man skal ringe til myndighederne omgående, hvis man ser larven, lyder det fra en professor

Larven laver sin rede på egetræer. De bliver ofte fældet for at undgå spredning af den giftige larve. Foto: Shutterstock
Larven laver sin rede på egetræer. De bliver ofte fældet for at undgå spredning af den giftige larve. Foto: Shutterstock
Annonce:
Følg Samfund

Den lille behårede larve med navnet egeprocessionsspinder lyder i første omgang ikke farlig, men det er den i allerhøjeste grad.

Kommer man i kontakt med larvens sølvgrå hår, kan man ikke kun få allergiske reaktioner, men også alvorlige sygdomme og i værste fald kan det koste livet.

Førhen har den ikke levet i Danmark, men klimaforandringer betyder, at den yngler mere og spreder sig hurtigere. Ifølge en professor kan larven krydse den danske grænse når som helst.

Lukkede veje
Det er ikke mere end et par dage siden, at 'larven fra helvede', som den også kaldes, skabte så store problemer i Tyskland, at man i millionbyen Hamborg måtte lukke dele af vejnettet for at udrydde skadedyret med sprøjtemidler.

Det skriver JydskeVestkysten.

Annonce:

Han Peter Ravn, der er lektor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet, et det et spørgsmål af tid, før larven også er at finde i Danamrk.

- Den er i Rostock, og det er jo lige på den anden side (af Femern Bælt, red.), så den presser på. Med den sommer vi havde sidste år, kan det godt gå hurtigt, siger han til TV 2.

Professoren opfordrer alle, der ser larven til ikke at røre den og i stedet tilkalde politiet med det samme.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Larven har tæt på 62.000 giftige, sølvgrå hår. Foto: Shutterstock
Larven har tæt på 62.000 giftige, sølvgrå hår. Foto: Shutterstock

Kommuner advaret
Larvens march mod den danske grænse får nu Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning til at udsende en advarsel til flere kommuner rundt om i landet.

Ifølge Hans Peter Ravn er der allerede en fætter til egeprocessionsspinderen på Bornholm. Den er dog ikke lige så giftig, men har resulteret i flere indlæggelser.

Annonce:

- Men i forhold til de problemer, vi har hørt fra andre lande, kan det godt være, at egeprocessionsspinderen er et endnu større problem. I Belgien måtte man på et tidspunkt omdirigere et cykelløb, fordi lavernes hår var i luften, lyder det fra professoren.

Egeprocessionsspinderen har cirka 62.000 hår, som er fulde af et giftigt protein kaldet thaumetopoein. Det frigives, når larven føler sig truet. Derfor kan personer både blive udsat for fare, hvis de kommer i kontakt med larven, og hvis hårene bliver båret med vinden og derefter kommer ned i luftvejene.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Præster, pædofili og børneporno
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: