Giftig opdagelse: Musvåger blev kvalt

To fredede musvåger fra Nordsjælland blev fundet døde, og nu viser det sig, at de blev forgiftet med et forbudt insektmiddel. Ornitolog-forening er rasende

De to døde musvåger. Foto: Per Maansen
De to døde musvåger. Foto: Per Maansen
Følg Samfund

For et år siden fandt en landmand og fugleentusiast i Gilleleje to døde musvåger. To dage forinden var en husmår fundet død få meter fra stedet, og det fik landmanden til at reagere.

Han sendte derfor de to døde fugle til analyse på Center for Diagnostistik ved DTU, og nu er resultatet af obduktionen kommet: Musvågerne døde med methomyl i maven. Methomyl er en insektgift, der har været forbudt i EU siden 2008, og som lammer fuglenes åndedrætsmuskler, så de kvæles.

Det skriver Dansk Ornitologisk Forening i en pressemeddelelse sendt til Ekstra Bladet.

- Det er noget forbandet svineri, at vi skal blive ved med at finde rovfugle, der er forgiftede. Når man tænker på, at musvåger primært æder ådsler, regnorme og jager små gnavere, virker det meningsløst, at de skal bukke under for gifte, som vi må antage er lagt ud, fordi nogle vil rovfugle og rovdyr til livs, siger Per Maansen, der var landmanden bag fundet af de døde fugle.

Ifølge Tim Kåre Jensen, professor og dyrlæge på Center for Diagnostik, DTU, er methomyl meget farligt. Giften er også farlig for mennesker og hunde.

- Giften virker meget hurtigt. Når en rovfugl får giften i sig, går den i krampe, hvorpå musklerne lammes, så den dør af kvælning. Fra Schweiz kendes et eksempel på forgiftede vandrefalke. En af forgiftningerne, der fandt sted i en større by, blev fanget af et overvågningskamera, så man kunne se, hvor hurtigt det gik fra fuglen fik giften i sig til den døde, siger Tim Kåre Jensen.

Ifølge Naturstyrelsen er musvågen den mest udbredte rovfugl i Danmark, og den har været fredet i 53 år.

Det er langtfra første gang, at rovfugle er fundet forgiftet i Danmark. I september sidste år blev det konstateret, at tre havørne var blevet forgiftet med carbofuran, som tilhører samme gruppe gift som methomyl.

I november sidste år blev en jæger dømt for at have forgiftet en musvåge. Jægeren var ifølge Jægerforbundet træt af, at musvågen havde taget flere af de fasaner, han stod for at sætte ud til jagt.

I denne sag om de to forgiftede musvåger er der ikke fundet en gerningsmand, og ifølge Dansk Ornitologisk Forening har politiet lukket sagen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind