Gigantisk puslespil: Skelettet fra finhval skal samles

Skelettet fra finhvalen, som strandede ved Blokhus, kan nu opleves som et kæmpe puslespil på Zoologisk Museum

Se video fra stedet her (Video: Lasse Burholt)
Følg Samfund

Skelettet fra den 17 meter lange finhval, som strandede ved Blokhus i Nordjylland i februar, er nu havnet på Zoologisk Museum i København.

Her skal de mange knogler samles.

Og det bliver et arbejdende værksted, man kan opleve, når Zoologisk Museum lukker op for konservatorens normalt lukkede gemakker.

- Det er et puslespil med cirka 200 meget store brikker, publikum kan opleve, der skal samles til et sammenhængende skelet, siger Abdi Hedayat, der er konservator på Statens Naturhistoriske Museum, som Zoologisk Museum hører under.

Finhvalen, som af og til besøger de danske farvande, er verdens næstlængste dyr. Så at samle skelettet kan godt give udfordringer.

Videre til Oceanarium
- Lige nu ligger der gigantiske knogler over alt i museets atelier. Vi har at gøre med et kranie, der er fire meter langt, ribbenene er to meter høje, og de største hvirvler skal man være to mand om at bære, siger konservatoren.

Når skellet er samlet, skal det fragtes videre til Nordsøens Oceanarium, og senere skal det rejse rundt i Jammerbugt Kommune.

Interessen for finhvalen var stor tilbage i februar måned. Mange tusinde mennesker var forbi for at se hvalen på stranden, og flere lokale institutioner i Nordjylland udtrykte ønske om at udstille den.

Løsningen er nu blevet en mobil vandreudstilling i to containere.

Morten Tange Olsen, der er kurator for havpattedyr på Statens Naturhistoriske Museum, er glad for beslutningen om at bevare finhvalen.

- Vi er virkelig begejstret for samarbejdet med Nordsøen Oceanarium og Jammerbugt Kommune, der gjorde det muligt at bevare hvalen og få den udstillet i Nordjylland, så den kommer lokale og turister til gode, siger han.

Før hvalen igen når til Nordjylland, kan den opleves som et gigantisk puslespil på Zoologisk Museum fra 30. september til 2. oktober.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Nej Lars, dansk politik har ikke brug for dig – det er omvendt