Gigantisk SAS-strejke truende tæt på

Den svenske forening for piloter i SAS forkastede sent torsdag aften et forslag til en ny overenskomst ed det skandinaviske luftfartsselskab

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Den svenske forening for piloter i SAS forkastede sent torsdag aften et forslag til en ny overenskomst med det skandinaviske luftfartsselskab.

Dermed kan det meget vel ende med, at 350 svenske piloter nedlægger arbejdet fredag aften klokken 18. Det skriver den svenske pilotforening (SPF) på sin hjemmeside.

- Konfliktvarslet omfatter de medlemmer i SPF, som er ansat i SAS, som arbejder som piloter på de korte ruter og har Arlanda som base. Medlemmerne nedlægger alt arbejde fredag 10. juni klokken 18:00, hvis ikke parterne bliver enige om en ny kollektivaftale, skriver pilotforeningen.

Parterne har forhandlet siden 18. april og er havnet i den svenske pendant til Forligsinstitutionen, Medlingsinstitutet. Det er især spørgsmålet om løn, der skiller parterne ad.

De svenske piloter ønsker desuden en mere tydelig aftale, da SAS - ifølge deres synspunkt - udnytter uklarheder i den eksisterende aftale, der blev indgået i 2015, til sin fordel.

Piloterne mener, at de over flere omgange har strakt sig langt for at redde SAS.

De peger blandt andet på, at piloternes lønninger siden 2009 er faldet med 20 procent sammenlignet med det svenske arbejdsmarked generelt, mens produktiviteten i samme periode er steget med 20 procent.

Det er ikke kun i Sverige, at SAS har forhandlet med sine piloter. Torsdag undgik SAS en strejke i Norge, hvor 430 piloter havde gjort klar til at blive på jorden, men her nåede man til enighed efter lange forhandlinger.