Gik amok i Hong Kongs parlament

Én blev kørt væk på båre, da medlemmer af parlamentet kom i slagsmål over vedtagelsen af en ny lov, der vil gøre det lettere at udlevere mistænkte kriminelle til Kina

Her ses scener fra slagsmålet i Hong Kongs parlament. Video: Ritzau Scanpix

Det så voldsomt ud, da medlemmer af Hong Kongs parlament lørdag kom i slagsmål inde i regeringbygningen.

Omgivet af en kødrand af fotografer begyndte to grupperinger af parlamentsmedlemmer at råbe, skubbe og slå til hinanden, og en enkelt person måtte til sidst transporteres væk på en båre.

Det skriver The Guardian

Hong Kong var fra 1841 en britisk koloni, men blev i 1997 overdraget til Kina. Som en del af overdragelses-aftalen fik regionen lov til at beholde et begrænset selvstyre i mindst 50 år, hvor de selv administrerer økonomi, styreform og borgerrettigheder.

Men kritikere af styret i Beijing har gennem flere år hævdet, at Kina forsøger at svække regionens selvstyre gennem forskellige former for lovgivning.

Blandt andet ønskede de i 2014 at ændre valgloven i Hong Kong, så borgerne kun kunne stemme på kandidater, der på forhånd var godkendt af Kina.

Det førte til store demonstrationer i regionen, og de anti-kinesiske følelser blandt dele af befolkningen var også årsag til lørdagens slagsmål i parlamentet.

En lov, der skal gøre det lettere for mistænkte kriminelle at blive udleveret til retsforfølgelse i Kina, har fået de to grupperinger, der kom i slagsmål, helt op i det røde felt.

Kritikerne mener, at de personer, der bliver udleveret, risikerer at blive udsat for en uretfærdig rettergang, og påpeger desuden, at det er endnu et kinesisk forsøg på at undergrave regionens selvstændighed.

Der var rigeligt med fotografer til stede under den voldelige meningsudveksling. Foto: STR/Ritzau Scanpix
Der var rigeligt med fotografer til stede under den voldelige meningsudveksling. Foto: STR/Ritzau Scanpix

En person er besvimet efter urolighederne. Foto: JAMES POMFRET/Ritzau Scanpix
En person er besvimet efter urolighederne. Foto: JAMES POMFRET/Ritzau Scanpix

Vedkommende blev kort efter kørt væk på en båre. Foto: JAMES POMFRET/Ritzau Scanpix
Vedkommende blev kort efter kørt væk på en båre. Foto: JAMES POMFRET/Ritzau Scanpix

Tilhængerne af loven havde forud for slagsmålet forsøgt at erstatte formanden for den komite, der skulle behandle lovændringen.

Den siddende formand, James To Kun-sun, havde ad to omgange forsinket behandlingen af udleveringsloven, og den Kina-venlige gruppering ville derfor have ham erstattet af deres mand, Abraham Shek.

Den manøvre var deres modstandere dog på ingen måde klar til at acceptere, hvilket udviklede sig til det omfattende slagsmål lørdag morgen.

Flere end 10000 mennesker demonstrerede mod lovændringen i Hong Kong i april, og en lang række af organisationer har ligeledes kritiseret forslaget.

Se også: Handelskrig: Trump beordrer told for 2000 milliarder kroner

Se også: 70-årig milliardær har givet sønnens arv væk

FAKTA: Toldstriden mellem USA og Kina

Handelskonflikten mellem USA og Kina spidsede til i marts sidste år, da præsident Donald Trump annoncerede told på kinesiske varer til en værdi af 60 milliarder dollar.

Få uger senere svarede Kina igen med ny told på 128 amerikanske varekategorier.

Få her et overblik over stridens videre forløb:

* Juli 2018: Konflikten strammer til, da Trump varsler told på 10 procent på varer fra Kina til en værdi af 200 milliarder dollar.

* December 2018: På et G20-møde i Buenos Aires i Argentina bliver Trump og hans kinesiske modpart, Xi Jinping, enige om en "våbenhvile" frem til 1. marts. Fra den dato vil USA hæve tolden til 25 procent, hvis der ikke er lavet en aftale.

* 24. februar 2019: Trump udskyder tidsfristen på ubestemt tid, fordi forhandlingerne skrider godt frem.

* 5. maj 2019: Trump varsler toldforhøjelser i tweets.

* 10. maj 2019: Klokken 06.01 fredag dansk tid træder de forhøjede toldsatser som varslet i kraft. Dermed stiger den ekstra told på 10 procent, som USA allerede har indført på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar, til 25 procent.

* 10. maj 2019: Senere samme dag beordrer Donald Trump øget told på næsten al resterende import fra Kina. Det betyder told på varer for yderligere 300 milliarder dollar.

* I 2018 importerede USA kinesiske varer for i alt 539,5 milliarder dollar.

Kilder: The New York Times, Reuters, Twitter, AP og USTR.

12 kommentarer
Vis kommentarer