Annonce:
Annonce:

Giver coronapas falsk tryghed?

Når du er vaccineret kan du stadig smitte, og coronapasset kan derfor give en falsk tryghed. Ifølge en ekspert er der et gran af sandhed i det, men understreger, at coronapasset er god til at holde virussen i skak

Magnus Heunicke forklarer, hvor coronapasset kommer til at gælde og afslører to ændringer.

Magnus Heunicke forklarer, hvor coronapasset kommer til at gælde og afslører to ændringer.
Annonce:
Følg Samfund

Regeringen har relanceret coronapasset i Danmark i et forsøg på at bremse den stigende smitte i samfundet.

Men selv om du er vaccineret kan du sagtens blive smittet og starte smittekæde - dog i langt mindre grad end uvaccinerede. Derfor er spøgsmålet, om coronapasset egentlig bare giver en falsk tryghed?

Ekstra Bladet har talt med Rune Hartmann, der er professor ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet, der mener, at coronapasset og vaccinerne er vores bedste våben i forsøget på at holde virus i skak.

- Der er et gran af sandhed i det med den falske tryghed, men vaccinerede smitter langt mindre. Derfor er coronapasset vores bedste redskab, da det tager alle dem ud, der virkelig spreder virussen. Dem fjerner vi fra ligningen, og det medfører en stor reduktion i antallet af smittede.

Annonce:

- Alternativet er jo, at vi alle sammen skal sidde hjemme i vores stuer. Hverken du eller jeg ønsker endnu en nedlukning. Coronapasset er ikke perfekt, men vi holder virus i skak på den måde, siger Rune Hartmann til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Den 29. maj 2021 kunne coronapas-appen hentes for første gang til Android og iPhone (Foto: Ritzau Scanpix)
Den 29. maj 2021 kunne coronapas-appen hentes for første gang til Android og iPhone (Foto: Ritzau Scanpix)

Kaos i Rumænien
På nuværende tidspunkt smitter vaccinerede mellem 70-80 procent mindre end de uvaccinerede, og det får Rune Hartmann til at bruge Rumænien som skrækeksempel. Her er kun 25 procent af befolkningen vaccineret.

- Jeg har lige talt med en læge, der fortalte om situationen i Rumænien. Her ligger der en helt masse mennesker på hospitalet, og der er intet mandskab til at håndtere dem, og så kan man jo godt forestille sig, hvad der sker.

- I Danmark er vi meget langt fra den situation. Her er det vigtigt at tænke på årsagen til, at vi bliver vaccineret. Når du smitter 70-80 procent mindre, så kan vi holde det nede, og så kan hospitalerne godt håndtere de mennesker, der bliver smittet. For det er uundgåeligt, at folk blive syge, siger Rune Hartmann til Ekstra Bladet.

Annonce:

Debat i Tyskland.
I Tyskland har de nye regler om 2G-vaccinekrav skabt heftig debat.

Fakta om 2G-vaccinekrav

De nye 2G-vaccinekrav indeholder følgende:

- Det kræver en vaccine eller et bevis for, at man har været smitte at komme ind på hoteller, restauranter, barer, natklubber, fritidscentre, fitnesscentre, biografer, teatre, skilifter og liberale erhverv (frisører, skønhedsklinikker osv.)

- Det kræver en vaccine eller et bevis for, at man har været smitte at deltage i arrangementer, hvor der er flere end 25 deltagere.

- Det gælder IKKE børn under 18 år.

- Årsagen til, at det hedder 2G er, at de bruger de to tyske ord geimpft og genesen, der groft sagt betyder vaccineret og tidligere smittet. Der tales også om 3G i de tysktalende lande, og det sidste g er getestet.

Og det fik virolog Jonas Schmidt-Chanasit til at snakke om falsk tryghed. Ifølge ham er den eneste sikre måde at holde samfundet åbent på at masseteste alle. Også de vaccinerede.

Men den køber Rune Hartmann ikke.

- Med de nuværende test, så går det alt for langsomt med at få svar. Vaccinerne er den bedste måde at holde virus i skak på, siger Rune Hartmann til Ekstra Bladet.

Du kan læse meget mere om vaccinekrav og 2G-krav i udlandet her.

Vaccine-krav

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: