Glad for at komme på ghetto-liste: - Det giver nogle fordele for os

Ekstra Bladet har besøgt den nyudnævnte ghetto Sjælør Boulevard i København for at høre, hvad beboerne mener om igen at være havnet på ghetto-listen

Sjælør Boulevard er ny på ghetto-listen. Foto: Philip Duvali
Sjælør Boulevard er ny på ghetto-listen. Foto: Philip Duvali

Meningerne spændte lige fra hovedrysten til glæde og forståelse, da Ekstra Bladet onsdag besøgte en af de nyudnævnte ghettoer, nemlig Sjælør Boulevard i Københavns sydvest-kvarter.

Det er en ny aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og SF, der betyder, at otte nye områder er blevet føjet til den såkaldte ghetto-liste, så den nu tæller 30 boligområder landet over.

Blandt de nye ghetto-bebyggelser ligger de fem i København, en i Høje Tåstrup, en i Odense og en i Aarhus.

Det fremgår bl.a. af aftalen, at andelen af almene familieboliger i de hårdeste ghettoområder skal nedbringes til højst 40 procent inden 2030.

Desuden skal der sættes en stopper for, at kriminelle flytter ind samtidig med, at boligorganisationerne får mulighed for at gennemtvinge indsatser, der kan bekæmpe parallelsamfund.

De samme partier minus SF blev også enige om en anden delaftale, der bl.a. indfører sprogprøver i 0. klasse i de belastede områder.

For Sjælør Boulevard er ghetto-betegnelsen dog ikke helt ny, da bebyggelsen også ved tidligere lejligheder har figureret på listen.

Jeanie Özcan og Nadia Carlsen

 Jeanie Özcan og Nadia Carlsen kan se flere positive ting ved at stå på ghetto-listen. Foto: Philip Davali
Jeanie Özcan og Nadia Carlsen kan se flere positive ting ved at stå på ghetto-listen. Foto: Philip Davali
 

- Vi er jo positive. Det giver nogle fordele for os. Vi kan bl.a. få nogle penge til at komme på ferie, og vi kan søge nogle fonde til nogle mindre udgifter for familierne herude, som vi ikke har kunnet før. Vi ser det som en mulighed for at hjælpe området, siger Jeanie Özcan.

Nadia Carslen ser også andre fordele. Hun har boet på Sjælør Boulevard i 21 år.

- Vi er jo blevet renoveret med penge fra Landsbyggefonden, den gang vi tidligere var på listen. Så jeg har ikke problemer med ghetto-mærkatet.

- Det har gået op og ned i de år, jeg har boet her. F.eks. med kriminaliteten. Her har været stille og roligt i perioder. I øjeblikket er det for opadgående. Jeg ved ikke, om man kan kalde det kriminalitet. Det er f.eks. unge, der 'låner' nogle knallerter, der ikke er deres, og ligger og fiser rundt uden at vise hensyn.

- Så det er mere utryghedsskabende. Men med hård kriminalitet, synes jeg, at det er blevet bedre. Tidligere har der været skyderi herude, men nu er der stille og roligt.

Anja Kvelland

Anja Kvelland forstår godt, hvis ældre damer føler sig utrygge. Foto: Philip Davali
Anja Kvelland forstår godt, hvis ældre damer føler sig utrygge. Foto: Philip Davali
 

- Jeg har det OK med, at vi er kommet på listen, siger Anja Kvelland på 28 år, som vi møder med hendes to børn Nora på 2 år og Gabriel, der snart bliver 4 år.

- Jeg forstår egentlig ikke, at den tidligere blev fjernet. Der har jo hele tiden været de her store grupper, som står herovre og som render nede i kældrene.

Anja Kvelland føler sig ikke selv voldsomt utryg, men hun forstår godt, at andre gør det.

- Jeg kan da godt forstå, at hvis man er en ældre dame, og så står der sådan en kæmpe stor gruppe, som man har læst om i aviserne. Så kan det godt være utrygt.

Anja, som selv har boet i bebyggelsen i halvandet år, håber, at ghetto-pakken vil løfte området.

- Det kan man jo håbe på. Nu har jeg jo også børn, så jeg vil jo gerne se dem vokse trygt op og ikke havne i det forkerte selskab. Så det krydser jeg da fingre for.

Allan Nielsen

Allan Nielsen mener ikke, at der er mere ballade i Sjælør end så mange andre steder, hvor folk bor tæt. Foto: Philip Davali
Allan Nielsen mener ikke, at der er mere ballade i Sjælør end så mange andre steder, hvor folk bor tæt. Foto: Philip Davali
 

- Jeg synes, her er meget stille og roligt, siger Allan Nielsen.

Han bor ikke selv på Sjælør Boulevard, men kommer der tit med sin søn Luca Lee for at besøge sin kæreste.

- Jeg kender jo ikke folks indkomster og den slags ting. Men det er et stille og roligt område. Jeg er i hvert fald ikke selv utryg herude, og min kæreste er utrolig glad for at bo her.

- Selvfølgelig er der ballade af og til som så mange andre steder. Altså almindelige unge mennesker, der laver ballade. Men nu har jeg boet på Vesterbro i mange år, så det er ikke fordi, jeg synes, at det er unormalt. Det er ikke anderledes end andre steder, hvor der bor mange mennesker sammen. Dem i opgangen er søde og rare og hilser pænt.

Mahmoud Subaihi og Azmi Elimazi

  Mahmoud Subaihi (th) og Azmi Elimazi mener ganske enkelt, at det er forkert at kalde Sjælør Boulevard for en ghetto. Foto: Philip Duvali
Mahmoud Subaihi (th) og Azmi Elimazi mener ganske enkelt, at det er forkert at kalde Sjælør Boulevard for en ghetto. Foto: Philip Duvali
 

- Jeg synes, at det er helt forkert, at Sjælør Boulevard er kommet på listen. Jeg synes, at det er et rigtigt godt sted at bo. Det er meget fredeligt, og vi har det alle sammen godt, siger Mahmoud Subaihi på 16 år.

Han mener ikke, at det er rigtigt, at folk i bebyggelsen ikke har arbejde.

- Det er ikke rigtigt. De har aldrig været i Sjælør. Hvis de kom til Sjælør, ville de få et helt andet synspunkt på det. Jeg synes ikke, at ghetto-pakken vil hjælpe vores kvarter. Hvis de vil hjælpe, skal de holde op med at sige, at det er en ghetto.

- Jeg har boet her i 16 år, og jeg har altid haft det godt. Vi har altid haft det godt, og der har aldrig været ballade med nogen. Jeg går i skole, og jeg har et arbejde, og det har mine venner også. Så det passer ikke, at der ikke er nogen i Sjælør, der har et arbejde.

 

1 af 2 
2 af 2 Sjælør Boulevard er ny på ghetto-listen. Foto: Philip Duvali
102 kommentarer
Vis kommentarer