Annonce:
Annonce:

Glæde over nej i Tulle-land: Der må være en grænse

Spørgsmålet om åbne grænser og EUs flygtninge-politik har spillet ind, da sønderjyderne stemte

Annonce:
Følg Samfund

Mange sønderjyder stemte nej torsdag. Og her dagen derpå er der generelt stor tilfredshed i Tulle-land med det massive nej til at ophæve EU-forbeholdene.

Da Ekstra Bladet fredag formiddag talte med seks helt tilfældigt udvalgte borgere i gågaden i Aabenraa, havde de fem stemt nej - og de var derfor tilfredse med udfaldet af afstemningen.

Flere understregede dog, at de havde været i tvivl. Men det er tydeligt, at ikke mindst EUs grænse- og flygtninge-politik har frustreret mange sønderjyder, viser den lille og uformelle rundspørge.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Christian Petersen, 49 år:

Jeg stemte nej. Og derfor er jeg også tilfreds med resultatet. Men jeg har været meget i tvivl om, hvad jeg skulle stemme. Mange af de emner, som har været nævnt, har jeg ikke forstået en skid af. Det er forudsigeligt, at folk stemmer nej, når de ikke forstår, hvad der foregår. Det gør jo folk usikre.

Annonce:

Jeg tror nu ikke, at nej'et kommer til at betyde noget særligt. Politi-arbejdet med tyskerne fortsætter jo, som det hele tiden har gjort. Her i grænselandet er vi naturligvis bekymrede over de mange flygtninge, som kommer.

Det har påvirket os med alle de flygtninge, som pludselig gik op ad motorvejen. EU har slet ikke styr nok på den del.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde

Torben Ravn Jensen, 57 år:

Resultatet var vel forventeligt. Mange har stemt med deres følelser og for eller imod EU.

Men det er ikke et tilfredsstillende resultat. Nu står vi her med næsten to lige store lejre. Jeg stemte selv nej, men jeg var meget i tvivl. Jeg føler ikke, at jeg har fået en reel forklaring om, hvad vi stemte om. Efter min mening skal vi være med i EU. Vi kan jo ikke lave en skid herhjemme selv. Og al den snak om grænse-bomme er noget vrøvl. Vi har brug for masser af samarbejde i EU, men måske var emnet for kompliceret at stemme om?

Jeg er ikke nervøs for fremtiden. Politikerne har blæst problemerne op.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Dorthe Damm, 43 år:

Annonce:

Jeg stemte et stort nej og jeg er lykkelig over, at så mange gjorde det samme. Det er et super godt resultat. Vi skal efter min mening slet ikke være med i EU. Jeg er modstander af EU. Spørgsmålet om flygtninge har spillet ind hos mig.

Vi bor jo tæt ved grænsen og der kommer bare alt for mange ind nu. Jeg er bange for flygtningene, krig og terror.

EU har slet ikke gjort nok for at bremse flygtningestrømmene.  Det var måske ikke det vi stemte om. Men det er det, som betyder noget for mig.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Martin og Ilsebeth Kramer, 58 og 52 år:

Vi stemte nej og vi er meget glade for resultatet. EU skal ikke styre det hele. De er faktisk slet ikke i stand til at styre noget som helst. Derfor stemte vi begge nej. Og vi har overhovedet ikke rystet på hånden.

Vi vil have grænse-bommene op igen. Vi skal have stoppet flygtningene og alle de kriminelle polakker, som farer frem og tilbage over grænsen. EU snorksover og vi skulle aldrig have haft de åbne grænser.

Vi synes, at hele EU-projektet er blevet alt for stort. Vi drukner i det. Der er også for meget bureaukrati.

Derfor stemte vi nej.

Foto: Ernst van Norde
Foto: Ernst van Norde
 

Tove Thomsen, 73 år:

Annonce:

Det er meget trist med det nej. Jeg stemte selv ja. Jeg tænker mest af alt på politisamarbejdet over grænserne, som er så vigtigt.

Jeg er bekymret for 'al det lort' som kommer ind. Vi bor tæt på grænsen. Men politi-samarbejdet er vigtigt. Måske vi skal overveje at lukke grænsen i en periode, som man har gjort det i Sverige.

Efter min mening kan Danmark slet ikke undvære Europa. Her i Sønderjylland stemmer mange nej til alt, hvad der har med EU at gøre. Jeg tror det skyldes Dansk Folkeparti. Jeg forstår det ikke for jeg synes, at de er nogle sure bananer, som ikke vil tage ansvar.

Luk grænsen, siger de. Men de glemmer at fortælle, hvad der så skal ske.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Politiske skandaler har siden 2003 udløst 12 kommissioner
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: