Gletsjere smelter hurtigere end nogensinde ifølge forskning

Gletsjere verden over er i fare for at forsvinde. De smelter langt hurtigere end i 1900-tallet, siger forskere

Verdens gletsjere smelter hurtigere end på noget andet tidspunkt i nyere tid, og gletsjere, som forskere har observeret, bliver i gennemsnit mellem 50 og 150 centimeter tyndere hvert år, siger en international overvågningsgruppe.

- Det er to til tre gange mere end gennemsnittet i 1900-tallet, siger Michael Zemp, der er direktør for World Glacier Monitoring Service.

Forskere har målt 2300 gletsjere over hele kloden.

Michael Zemp har ledet arbejdet med de nye undersøgelser, som er blevet offentliggjort i tidsskriftet Journal of Glaciology.

Zemp siger, at smeltetempoet er det højeste, siden systematiske målinger af gletsjerne begyndte i 1890'erne.

- Der er formentligt tale om det højeste smelteniveau i hele den periode, hvor der findes historiske beskrivelser af gletsjerne, siger han.

Kortere perioder med voksende gletsjere de seneste 100 år har vist sig at være midlertidige, siger forskerne med henvisning til blandt andet norske gletsjere, som voksede i størrelse i en periode i 1990'erne.

Årsagen var større snefald om vinteren, men siden årtusindskiftet er gletsjerne igen begyndt at krympe.

Da gletsjere i hele verden er i tilbagegang, bliver det samlede istab meget stort.

- På globalt plan mister vi hvert år tre gange så meget is, som der findes i Alperne, siger Zemp til den amerikanske netavis Huffington Post.

Det er netop Alperne, som er et af de områder, hvor gletsjerne smelter hurtigst. Også den amerikanske delstat Alaska er hårdt ramt.

Årsagen antages at være klimaændringer og menneskeskabt global opvarmning.

I landene nær Himalaya og i dele af Sydamerika kan udviklingen få meget alvorlige følger.

Over en milliard mennesker i disse områder får mere end halvdelen af deres drikkevand fra den årlige smeltning af sne og gletsjere. Hvis gletsjerne forsvinder, så forsvinder smeltevandet også.

3 kommentarer
Vis kommentarer