Annonce:
Annonce:

Global hygiejnekrise

En fælles rapport fra WHO og Unicef tegner et "foruroligende billede" af hygiejnesituationen globalt

I næsten hver tiende sundhedsfacilitet verden over er der hverken håndsprit eller vand og sæbe. (Arkivfoto). Foto: Olympia De Maismont/Ritzau Scanpix
I næsten hver tiende sundhedsfacilitet verden over er der hverken håndsprit eller vand og sæbe. (Arkivfoto). Foto: Olympia De Maismont/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Samfund

Cirka halvdelen af alle sundhedsfaciliteter verden over kan ikke tilbyde basale hygiejnemuligheder som vand og sæbe eller håndsprit.

Det fremgår tirsdag af en fælles rapport fra FN-agenturerne WHO og Unicef.

Rapporten viser, at 49 procent af verdens sundhedsfaciliteter mangler enten vand og sæbe eller håndsprit i forbindelse med behandling eller toiletbesøg.

Næsten hver tiende sundhedsfacilitet har ingen af delene.

Tallet, der er baseret på data fra 40 lande, tegner et 'foruroligende billede' af hygiejnesituationen i globale sundhedsfaciliteter, lyder det.

- Hygiejneforholdene kan ikke være til forhandling, siger den spanske læge Maria Neira fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

- Hygiejne i sundhedsfaciliteter kan ikke sikres uden et øget antal investeringer i basale tiltag. Det inkluderer rent vand, rene toiletter og sikker håndtering af affald fra behandlinger, lyder det fra Maria Neira.

Op mod 3,85 milliarder mennesker vurderes globalt at være påvirket af at leve med sundhedsfaciliteter, hvor hygiejnen ikke er god nok.

- Hospitaler og klinikker uden rent vand, basal hygiejne og ordentlige toiletforhold er en potentiel dødsfælde for gravide mødre, nyfødte og børn, siger Kelly Ann Naylor fra børneorganisationen Unicef.

- Hvert år dør omkring 670.000 nyfødte af blodforgiftning, tilføjer hun.

Ifølge FN-rapporten står det særligt slemt til syd for Sahara. Her har kun 37 procent af sundhedsfaciliteterne adgang til vand og sæbe.

Rapporten er udgivet i forbindelse med World Water Week i Stockholm.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

På Ekstra Bladet skyder vi på alle
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: