Global rekord for syvende måned i træk

2016 nærmer sig det varmeste år, som nogensinde er målt

Billedet her, som er frigivet af Nasa, viser en hedebølge over Thailand fra 15. til 23. april i år. April er typisk den varmeste måned i Thailand, men i denne omgang blev der sat rekord med den længste hedebølge i 65 år. (Foto: Reto Stockli/NASA Earth Observatory Team/MODIS Land Science Team via AP)
Billedet her, som er frigivet af Nasa, viser en hedebølge over Thailand fra 15. til 23. april i år. April er typisk den varmeste måned i Thailand, men i denne omgang blev der sat rekord med den længste hedebølge i 65 år. (Foto: Reto Stockli/NASA Earth Observatory Team/MODIS Land Science Team via AP)

Sidste måned blev den varmeste april, som nogensinde er målt på Jorden. Det afslører ny data fra Nasa, som blev offentliggjort i weekenden.

Det er syvende måned i træk, hvor temperaturen er mindst én grad over det gennemsnit, som er blevet målt fra 1951 til 1980, og der er dermed blevet sat global varmerekord for syvende måned i træk, skriver flere internationale medier, heriblandt The Guardian og The Weather Channel.

Ingen forventede sådan et hop
Den nye aprilrekord er 0,24 grader varmere end den sidste, som blev sat i 2010. Det lyder ikke af meget, men set i lyset af global klimastatistik er der tale om en overvældende rekord.

- Det er skræmmende. Jeg er nået til det punkt, hvor jeg ikke ved, hvad der bliver det næste. Vi vidste, at El Niño ville påvirke tingene, men jeg tror ikke, at nogen forventede sådan et hop, siger meteorolog hos det amerikanske magasin Slate, Eric Holthaus, til britiske The Independent.

El Niño er et vejrfænomen, hvor vandet i det tropiske stillehav bliver opvarmet meget hurtigt og derved påvirker atmosfærestrømmende hen over Stillehavet. Fænomenet, som man typisk ser hvert andet til syvende år, og senest i 2015, påvirker vejret massivt verden rundt. Det skaber blandt andet længere tørkeperioder, kraftigere nedbør og uberegnelig kulde.

Den forkerte vej
El Niño er også med til at skabe højere temperaturer, men står ikke alene for de massive varmerekorder.

- Det interessante er antallet af rekorder. Det går helt tydeligt den forkerte vej, siger Andy Pitman, forsker og leder af Climate System Science ved New South Wales universitetet i Australien, til The Guardian.

- Klimaforskere har advaret om dette mindst siden 1980'erne. Og det har været forbandet åbenlyst siden 2000'erne. Så hvor er overraskelsen?, siger han.

De seks varmeste måneder, som er målt over gennemsnittet siden 1880 ifølge Nasa:

Februar 2016 +1,33 grader
Marts 2016 +1,29 grader
Januar 2016 +1,11 grader
April 2016 +1,11 grader
December 2016 +1,10 grader
Oktober 2015 +1,07 grader

 

Temperaturen har især været højere i dele af Alaska, Rusland, det vestlige Grønland og i Nordafrika, hvor der er blevet målt mindst fire grader over gennemsnittet.

På Antarktis, det sydlige Sydamerika, det østlige Canada, det nordlige Atlanterhav og Stillehav har det dog været koldere end gennemsnittet, skriver The Weather Channel.

Også i Danmark har vi nydt godt af de høje temperaturer. Se strandreportagen fra 10. maj

172 kommentarer
Vis kommentarer