God Bededagsferie: Snevejr på vej

Der er ikke tale om hverken overdrivelse eller forsøg på at komme i medierne: DMI lover bygevejr med både hagl, slud og tøsne i løbet af den kommende weekend

DMI vurderer, at der er stor sandsynlighed for snevejr i den kommende weekend. (Foto: Finn Frandsen)
DMI vurderer, at der er stor sandsynlighed for snevejr i den kommende weekend. (Foto: Finn Frandsen)

Øv - for en nedtur.

Netop som livet er begyndt at vende tilbage til Nyhavn, og cafélivet på gadeplan er begyndt at blomstre, så kommer DMI med en nedslående vejrmelding.

Og troede man, at roserne skulle beskæres i løbet af den kommende weekend, som for de fleste er forlænget med en bededag, så bør man nok overveje det en ekstra gang.

For temperaturerne, der i dag har været helt forårsagtige med 13 grader flere steder, dykker gevaldigt i de kommende dage. Og for at det ikke skal være lyv, så bliver det også gråvejr, når fredag er overstået.

- Det går noget ned ad bakke. Det bliver næsten vinterligt. Tæt på frysepunktet. Vi kommer ikke op på mere end 5-8 grader om dagen lørdag og søndag. Om natten kan det sagtens blive frost, siger Steen Rasmussen, der er vagthavende meteorolog, og som har fingeren helt tæt på vejrpulsen med det nyeste isenkram til at forudsige den slags.

Slud og tøsne
Risikoen for nedbør er størst fra natten til lørdag og frem til mandag. Og nedbøren kommer søndag mest til at bestå af regn og hagl, der smelter med det samme.

- Men natten til mandag, som det ser ud lige nu, så kommer der slud og tøsne. Størst er sandsynligheden i de centrale egne af landet. Inde i Jylland og på Midtsjælland, forklarer Steen Rasmussen.

Ifølge Steen Rasmussen er der imidlertid intet usædvanligt i, at det kan sne i slutningen af april. Faktisk er danskerne ifølge ham og nogle af de mange statistikere, der er ansat ved DMI, alt for forvænte med, at april både kan være solrig og lun.

Artiklen fortsætter under billedet.

April i år har faktisk været varmere end gennemsnittet for en 30-årig periode. (Grafik: DMI)
April i år har faktisk været varmere end gennemsnittet for en 30-årig periode. (Grafik: DMI)

Ser man på gennemsnittet for april i perioden mellem 1961 og 1990, så er døgnets middeltemperatur i april i år faktisk 1,3 grader varmere.

- Vi har oplevet sne i april før. Men det er sjældent. April er en omskiftelig måned, siger den vagthavende meteorolog.

I begyndelsen af april havde vi et par dage med lunt vejr. Flere steder i landet blev der målt 15 grader. Men nu er det altså ifølge DMI tid til den anden yderlighed.

Nu er der vel ikke tale om en overdrivelse? Eller om et forsøg på at få omtale, at I nu varsler mulighed for snevejr?

- På ingen måde. Det er ikke for at komme i pressen, siger Steen Rasmussen.

Ifølge DMI vil det formentlig blive nødvendigt for kommuner at salte vejene for at undgå glat føre både natten til søndag og mandag. Men det ser foreløbig ikke ud til at blive så slemt, så DMI allerede nu har valgt at udsende varsel om det potentielt glatte føre.

Kom maj, du søde milde.

102 kommentarer
Vis kommentarer