Gode råd: Sådan sikrer du din computer mod hackere

Det er helt gratis og forholdsvist nemt at undgå farlige virusser, som kan slette og tage magten over alt din computer-data

Du kan sikre dig selv mod hackerangreb ved 10 gratis trin. Foto: imago/imagebroker/ All Over Pres
Du kan sikre dig selv mod hackerangreb ved 10 gratis trin. Foto: imago/imagebroker/ All Over Pres

Over 75.000 computere i 99 lande er ramt af hackerangreb, og bagmændene forlanger penge, for at låse computerne op igen.  Et af landene er Danmark.

Se også: OVERBLIK: Det ved vi om kæmpe hackerangreb

Virusen har taget magten over it-data i flere lande - blandt andet personlige oplysninger fra hospitaler i England.

- Har du ikke opdateret din computer eller installeret et virusprogram, er det nemmere at hacke, siger Rasmus Theede til Ekstra Bladet, Formand og Pressechef for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Ni ud af ti bliver hacket, fordi de ikke har opdateret computeren godt nok eller installeret et virusprogram, siger han.

Sker det alligevel, at virusser kommer igennem, er det vigtigt, at folk har lavet en backup af filerne på computeren.

- Ligesom ved dette angreb, overtager en virus magten over din data, og det er ikke muligt at få tilgang til det, før du betaler for en kode. Gør du ikke det, er din data gået tabt, siger Formanden.

Rådet for Digital Sikkerhed har derfor lavet en guide til, hvordan du undgår at blive hacket.

- Med disse trin kan du sikre dig rigtig godt mod et hackerangreb, og de vil sikre dig mod de fleste virusser, som er der ude, siger Rasmus Theede.

Under ransomware-angrebet, som blev kendt fredag, er mange hospitaler blevet ramt. Det kan skyldes, at det er svært for dem at holde deres systemer opdateret, fordi de er koblet sammen med så mange andre systemer.

- Men her er det vigtigt, at deres oplysninger er gemt flere steder, så vigtig data ikke går tabt, siger Rasmus Theede fra rådet for Digital Sikkerhed.

Gratis App hjælper

Sydjyllands Politi er ligeledes gået ind i kampen mod cyberkriminalitet, og anbefaler, at folk downloader en app, som kan forebygge de online forbrydere.

Appen, Mit Digitale Selvforsvar, holder dig opdateret på de nyeste digitale trusler, og du har mulighed for at tippe ind selv, hvis du kender til nogle andre. Det er Forbrugerrådet Tænk, der vurderer advarslerne, du sender ind, og de har sammen med det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden udviklet appen.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:David Attardo
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen