Godsejer har fjernet 300 ton strandsand: Intet problem

Mens de lokale på Møn er i oprør, afviser Peter Scavenius klagerne

Tidligere godsejer og nuværende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius mener det er helt i orden, at der er fjernet over 300 ton sand fra en offentlig strand ved godset for at fylde en gammel swimmingpool på Møns Klint Resort. (Fotos: Per Rasmussen)
Tidligere godsejer og nuværende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius mener det er helt i orden, at der er fjernet over 300 ton sand fra en offentlig strand ved godset for at fylde en gammel swimmingpool på Møns Klint Resort. (Fotos: Per Rasmussen)

Borgerne omkring Klintholm Gods på Møn er i oprør, efter at godsejer Carl Gustav Scavenius i denne uge fjernede mellem 300 og 500 ton sand fra stranden ved Klintholm havn.

Sandet er fjernet i 30-40 centimeters dybde over en strækning på omkring 100 meter.

Sandet skulle bl.a. bruges til at fylde en gammel swimmingpool på Møns Klint Resort, som ejes af Carl Gustav Scavenius, men ingen myndigheder blev orienteret om bortfjernelsen, og Østmøn Naturforening har derfor nu anmeldt sagen til Vordingborg kommune.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et kommentar fra Carl Gustav Scavenius, men hans far, den tidligere godsejer og nuværende beboer på Klintholm Gods, Peter Scavenius, oplyser overfor TV 2, at han ikke ser nogen problemer i, at sønnen har fjernet over 300 ton sand fra stranden.

- Jeg har fået refereret, at stranden ikke har taget skade, siger Peter Scavenius.

Han tager i øvrigt naturforeningens anmeldelse med ophøjet ro.

- Den forening er altid ude på at lave rav i den, så det tager jeg helt afslappet. Det skader ikke stranden og klitterne, og det er noget, jeg tager til eget forbrug, siger Peter Scavenius til TV 2.

Da Ekstra Bladet i dag besøgte stranden, var den tom for gæster, men hos Østmøn Naturforening er man rystede over behandlingen af den ellers velbesøgte strand.

- Vi mener, at det er hensynsløst overfor offentligheden at ødelægge Møns mest velbesøgte strand uden at orientere kommunen, siger formand Margareta Dahlström.

Foreningen vil nu afvente Vordingborg kommunes behandling af sagen.

- Vi kender ikke reglerne, så vi afventer nu Kystdirektoratets afgørelse, siger Margareta Dahlström.

Klintholm Gods har angiveligt en gammel tilladelse til råstofudvinding.

Om den stadig er gyldig, bliver en sag for Region Sjælland, men spørgsmålet er, om en sådan tilladelse er tilstrækkelig, da bortfjernelse af sand på en offentlig strand kolliderer med naturbeskyttelsesloven.

- Det kan godt være, at den ikke gælder mere, men det skulle de så have meddelt. Jeg har fået at vide, at jeg må tage til eget forbrug, siger Peter Scavenius.

Ifølge Naturstyrelsens skal man rette henvendelse til kommune, Naturstyrelsens lokale enhed eller kystdirektoratet, hvis man ønsker at fjerne større mængder sand fra de danske strande.

Sandet blev læsset af ved Camping Møns Klint. Arkivfoto: Anders Birch/POLFOTO Samfund Godsejer kører 500 tons sand væk fra badestrand

1 af 5 Sandet på Klintholm strand er fjernet i 30-40 cm. dybde over en strækning på ca. 100 meter. (Foto: Per Rasmussen)
2 af 5 Sandet er bl.a. blevet brugt til at dække en gammel swimmingpool og ved en legeplads på Møns Klint Resort. (Foto: Per Rasmussen)
3 af 5 Tidligere godsejer og nuværende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius mener det er helt i orden, at der er fjernet over 300 ton sand fra en offentlig strand ved godset. (Foto: Per Rasmussen)
4 af 5 (Foto: Anders Birch/Polfoto)
5 af 5 Tidligere godsejer og nuværende beboer på Klintholm Gods Peter Scavenius mener det er helt i orden, at der er fjernet over 300 ton sand fra en offentlig strand ved godset for at fylde en gammel swimmingpool på Møns Klint Resort. (Fotos: Per Rasmussen)
407 kommentarer
Vis kommentarer