Godsejer sælger vild bilsamling

Auktion ventes at indbringe Henrik Frederiksen over 150 mio. kroner

Se den vilde bilsamling her (Video: Bonhams)

Det idylliske gods Lyngsbækgaard ved Ebeltoft danner på lørdag rammen om en af de mest eksklusive auktioner i Danmark nogensinde, når mangemillionæren Henrik Frederiksen sælger 48 af sine eksklusive veteranbiler.

Den 70-årige godsejer har samlet på bl.a. Rolls Royce, Bentley og Mercedes i over 50 år.

- Det startede, da jeg var 18 år. Jeg havde en drengedrøm om at få min egen bil, men dengang havde jeg selvfølgelig ikke så mange penge, men siden er det gået slag i slag, siger Henrik Frederiksen til Ekstra Bladet.

Godsejeren har aldrig solgt nogle af sine biler, men efter konen Vivis pludselig død i foråret er tiden kommet til at skille sig af med de fleste af de 60 veteranbiler.

- Hvis jeg ikke sælger nu, så skal mine børn måske til at gøre det om ti år, når jeg går med rollator. Nu får jeg selv fornøjelsen, siger Henrik Frederiksen.

De eksklusive biler er fundet over det meste af verden.

- Jeg har brugt meget tid på at finde bilerne. Bl.a. hos private samlere og på auktioner, og så er det jo blevet kendt, at jeg samler, så jeg har også fået nogen tilbudt, fortæller Henrik Frederiksen.

Selv om samlingen har været en stor del af Henrik Frederiksens liv, så er han afklaret med, at de 48 biler snart kører ud fra godset.

- Det rør mig ikke. Livet er for de levende, ikke de døde, siger Henrik Frederiksen.

Det er det britiske auktionshus Bonhams, der står for auktionen, og her er direktør for collectors cars, Jakob Greisen, begejstret for Henrik Frederiksens samling.

- Det er en historisk begivenhed, og køberne kan virkelig erhverve sig nogle eksklusive biler, siger Jakob Greisen.

Bonhams vurderer, at salget af de 48 biler kan indbringe mindst 150 millioner kroner.

- Bilernes vurdering er bl.a. lavet ud fra bilernes status på produktionstidspunktet samt deres stand i dag. Henrik har jo virkelig udvalgt sine biler, så det er ikke tilfældigt, hvad han har samlet. De fleste findes kun i ét eksemplar, fortæller Jakob Greisen.

Ifølge auktionshuset kommer køberne fra det meste af verden.

- Vi regner med at der kommer omkring 300 registrerede købere til lørdagens auktion. Det er naturligvis meget velhavende kunder, og de kommer primært fra Europa, Syd- og Nordamerika, siger Jakob Greisen og peger op på en helikopter bag godset, som har fløjet en af de potentielle købere til Lyngsbækgaard.

Auktionen begynder lørdag kl. 14.00. Indgangsbilletten koster 800 kroner, men så må man også medbringe en ledsager.

1 af 7 1958 Bentley S1 Drophead Coupe Bentley chassis B212LFA blev leveret til Rolls-Royce Lillie Hall i Fulham, London den 20. december 1957. Fra Lillie Hall blev chassiset sendt til H.J. Mulliner, som monterede et "2 door 4 light Drophead Coupe, design no. 7409" karosseri på det meget fine chassis. Resultatet blev en klassisk og smagfuld todørs cabriolet, som kan transportere fire personer i den yderste komfort. Vurdering: 7.200.000 – 9.200.000 kr. Bonusinfo: Bygget til John D. Rockefeller jr., som gav den i gave til sin kone. (Foto: Bonhams)
2 af 7 1930 DUESENBERG MODEL J DISAPPEARING TOP ROADSTER Denne Duesenberg er udstyret med et disappearing top Roadster karosseri af Murphy, der anses af mange for at være den mest klassiske Duesenberg type. Chassis 2346/J330 er fuldt dokumenteret fra dag ét og har sit originale Murphy karosseri med nummer 940. Vurdering: 17.000.000 – 21.000.000 kr. Bonusinfo: Bilen blev oprindeligt bygget til filmproducent, foto-skribent og filmfotograf Shirley Carter Burden, hvis mor var medlem af Vanderbilt familien og hvis hustru var niece til den store amerikanske skuespiller Douglas Fairbanks, Sr. (Foto: Bonhams)
3 af 7 1933 MAYBACH DS-8 ZEPPELIN CABRIOLET Med en længde på mere en 5,5 meter er denne Maybach DS-8 Zeppelin blandt de største og mest imposante biler der nogen sinde er bygget i Tyskland. Vurdering: 20 million - 24 million kr. Bonusinfo: En af de mest luksuriøse og avancerede biler før 2. Verdenskrig. (Foto: Bonhams)
4 af 7 The ex-Ben Moser, Bill Evans and Richard Paine 1914 MERCEDES 28/95 PHAETON Denne 28/95 repræsenterer et unikt kig tilbage i tiden, og viser hvordan Daimler-Motoren-Gesellschaft byggede luksusbiler for cirka 100 år siden. Vurdering: 10 million - 13 million kr. Bonusinfo: FIVA præserveringspris. (Foto: Bonhams)
5 af 7 1905 WOODS ELECTRIC QUEENS VICTORIA BROUGHAM Bilen er yderst sjælden og menes at være det eneste eksisterende eksemplar. Kabinen kan afmonteres hvis man ønsker at køre åben. Vurdering 550.000 – 650.000 kr Bonusinfo: Elektrisk pioner-bil. (Foto: Bonhams)
6 af 7 1931 ROLLS-ROYCE PHANTOM I PLAYBOY ROADSTER Brewster byggede kun ganske få Playboy Roadster karosserier. Fra 2002 og fire år frem blev bilen komplet restaureret til concours standard, såvel mekanisk som kosmetisk. Vurdering: 2.000.000 – 2.600.000 kr. Bonusinfo: Der er brugt 5100 arbejdstimer på at restaurere bilen. (Foto: Bonhams)
7 af 7 Henrik Frederiksen har bl.a. tjent sin formue på salget af Matas. Nu sælger han 48 af sine 60 eksklusive veteranbiler. (Foto: Ernst van Norde)
30 kommentarer
Vis kommentarer