Godsejer sælger vild bilsamling

Auktion ventes at indbringe Henrik Frederiksen over 150 mio. kroner

Godsejer sælger vild bilsamling

Se den vilde bilsamling her (Video: Bonhams)

Det idylliske gods Lyngsbækgaard ved Ebeltoft danner på lørdag rammen om en af de mest eksklusive auktioner i Danmark nogensinde, når mangemillionæren Henrik Frederiksen sælger 48 af sine eksklusive veteranbiler.

Den 70-årige godsejer har samlet på bl.a. Rolls Royce, Bentley og Mercedes i over 50 år.

- Det startede, da jeg var 18 år. Jeg havde en drengedrøm om at få min egen bil, men dengang havde jeg selvfølgelig ikke så mange penge, men siden er det gået slag i slag, siger Henrik Frederiksen til Ekstra Bladet.

Godsejeren har aldrig solgt nogle af sine biler, men efter konen Vivis pludselig død i foråret er tiden kommet til at skille sig af med de fleste af de 60 veteranbiler.

- Hvis jeg ikke sælger nu, så skal mine børn måske til at gøre det om ti år, når jeg går med rollator. Nu får jeg selv fornøjelsen, siger Henrik Frederiksen.

De eksklusive biler er fundet over det meste af verden.

- Jeg har brugt meget tid på at finde bilerne. Bl.a. hos private samlere og på auktioner, og så er det jo blevet kendt, at jeg samler, så jeg har også fået nogen tilbudt, fortæller Henrik Frederiksen.

Selv om samlingen har været en stor del af Henrik Frederiksens liv, så er han afklaret med, at de 48 biler snart kører ud fra godset.

- Det rør mig ikke. Livet er for de levende, ikke de døde, siger Henrik Frederiksen.

Det er det britiske auktionshus Bonhams, der står for auktionen, og her er direktør for collectors cars, Jakob Greisen, begejstret for Henrik Frederiksens samling.

- Det er en historisk begivenhed, og køberne kan virkelig erhverve sig nogle eksklusive biler, siger Jakob Greisen.

Bonhams vurderer, at salget af de 48 biler kan indbringe mindst 150 millioner kroner.

- Bilernes vurdering er bl.a. lavet ud fra bilernes status på produktionstidspunktet samt deres stand i dag. Henrik har jo virkelig udvalgt sine biler, så det er ikke tilfældigt, hvad han har samlet. De fleste findes kun i ét eksemplar, fortæller Jakob Greisen.

Ifølge auktionshuset kommer køberne fra det meste af verden.

- Vi regner med at der kommer omkring 300 registrerede købere til lørdagens auktion. Det er naturligvis meget velhavende kunder, og de kommer primært fra Europa, Syd- og Nordamerika, siger Jakob Greisen og peger op på en helikopter bag godset, som har fløjet en af de potentielle købere til Lyngsbækgaard.

Auktionen begynder lørdag kl. 14.00. Indgangsbilletten koster 800 kroner, men så må man også medbringe en ledsager.