Godt nyt til allergikere: Ny helbredende pille på vej

I løbet af et år kan de mange danskere, der er svært ramt af husstøvmide-allergi, se frem til en helbredende pille

Godt nyt til hårdt ramte allergikere. (Foto: PA).
Godt nyt til hårdt ramte allergikere. (Foto: PA).

Endnu er pillen ikke endelig godkendt, men alt tyder på at danskere, der er ramt af svær grad af husstøvmide-allergi, kan se frem til mulig kur i løbet af 2016.

Her håber medicinalvirksomheden ALK fra Scion DTU i Rudersdal, at få godkendt en pille, der i bedste fald kan helbrede allergien:

- Pillen er på vej og er en af vores vigtigste produktudviklinger lige nu. I øjeblikket foregår der en godkendelses-process i Europa og her indgår Danmark også. 

Lider du af pollenallergi, kan det være svært at udføre havearbejde. Der er dog flere ting, som du kan gøre, for at mindske generne. (Foto: Colourbox) Gode råd om Syv råd mod pollenallergi

- Vi håber og forventer at det fører til en godkendelse. Hvis alt går vel, så har vi en godkendelse omkring årsskiftet og kan forhåbentlig lancere pillen i Danmark allerede i 2016, forklarer Per Plotnikof, der er kommunikationsdirektør i ALK, der i 2011 lancerede den tabletbaserede allergivaccination Grazax, der potentielt kan helbrede græsallergi.

Husstøvmide-allergi ødelægger tilværelsen for tusindvis af danskere. (Foto: PA).
Husstøvmide-allergi ødelægger tilværelsen for tusindvis af danskere. (Foto: PA).
 

Når den nye pille forhåbentlig rammer det danske marked inden længe, vil husstøvmide-allergikere kunne håbe på samme effekt:

- Virkningen er dokumenteret i det man kalder et klinisk udviklingsprogram med mange tusinde patienter. Dels har den haft en signifikant effekt på allergi-symptomerne og dels har den vist en signifikant effekt på allergisk astma også. Nogle patienter vil opleve en rigtig god effekt - at symptomerne stort set forsvinder. Andre vil opleve at symptomerne bliver markant reduceret. Husstøvmide allergi involverer både de øvre og nede luftveje så der er rigtig mange af de her patienter, der også lider af allergisk astma, hvor den nye pille altså også har dokumenteret en effekt, vurderer Per Plotnikof.

klimaforandringer har gjort pollensæsonen længere. Foto: PA Samfund Klimaforandringer er hård nyser for allergikerne

Kommunikationsdirektøren understreger, at den kommende behandling udelukkende er møntet på patienter, der er ramt af meget svær allergi:

- Vi går efter de mennesker, der er ramt af svær og ukontrolleret allergi, hvor de traditionelle behandlingsmetoder ikke slår til  Vi har godt en million allergikere i Danmark. Hver tiende af dem har en meget dårlig livskvalitet. Ud af dem lider op til 30.000 af husstøvmide allergi og vil have et behov for yderligere behandling, lyder meldingen fra Per Plotnikof, der endnu ikke kan sætte navn på pillen:

- Pillen har et navn internt, men vi må ikke kalde den noget, før den er endelig godkendt.

Pollen sæsonen starter nu for alvor (Foto: Jens Dresling) Samfund Lommetørklædet skal frem - nu starter pollensæsonen

Hos Astma-Allergi Forbundet hilser man den nye behandling velkommen:

- Mennesker der er ramt af meget svær allergi er voldsomt påvirket i forhold til deres livskvalitet. Det påvirker dem hele vejen rundt - i forhold til deres arbejdsevne og i deres fritid. Kan man gå ind og hjælpe dem, så er vi da kommet et ordentligt skridt på vejen, udtaler vicedirektør, Anne Holm Hansen til Ekstra Bladet.

2 kommentarer
Vis kommentarer