Godt nyt til boligejerne: Nu starter gebyrkrigen

Det endelige opgør mod de etablerede realkreditinstitutter er skudt i gang. Første skridt i retningen mod et uafhængigt realkreditinstitut af boligejere for boligejere er taget

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Følg Samfund

Realkreditrebellerne fra 'Boligejernes Realkredit' går nu ind i første fase mod målet at oprette et nyt realkreditinstitut, der ikke skal tjene auktionærernes interesser, men boligejernes.

Det fortæller bestyrelsesformand i det nystartede projekt, Wagn Erik Nørgaard, til Ekstra Bladet.

Via indsamlingsportalen 'Booomerang' har projektet siden mandag indsamlet knap 100.000 kroner. Målet er på 100 dage at indsamle en halv million, der skal er det første skridt i den lange, hårde vej til at etablere det nye realkreditinstitut.

- Med crowdfundingen af første fase vil vi vise fremtidige investorer, at projektet har opbakning fra boligejerne. At de danske boligejere er interesserede i ideen om et brugerstyret realkreditinstitut. Derfor er det vigtigt, at de første penge bliver samlet ind via mange donorer, forklarer Wagn Erik Nørgaard, der er bestyrelsesformand for det nyopstartede projekt.

Det er ikke første gang  Wagn Erik Nørgaard står i spidsen for at etablere realkredit med inspiration fra klassiske andels-dyder. Han var som rådgiver med til at gennemføre modellen i Mexico for ti år siden, og herefter i en række afrikanske lande, bl.a. Kenya, Nigeria og Ghana og i flere arabiske lande. Foto: Privat
Det er ikke første gang Wagn Erik Nørgaard står i spidsen for at etablere realkredit med inspiration fra klassiske andels-dyder. Han var som rådgiver med til at gennemføre modellen i Mexico for ti år siden, og herefter i en række afrikanske lande, bl.a. Kenya, Nigeria og Ghana og i flere arabiske lande. Foto: Privat

Sparket i gang af grådighed
Ideen til det kommende realkreditinstitut blev undfanget i sommeren 2016, da en række realkreditinstitutter endnu engang hævede bidragssatsen og dermed prisen på danskernes boliglån.

Stigningen kom uagtet, at en del af realkreditinstitutternes kunder troede, de havde optaget lån med en fast rente og dermed fast udgift.

Forklaringen fra realkreditinstitutterne lød, at den øgede indtægt skulle bruges til at polstre sig mod mulige stramninger i realkreditinstitutternes finansielle beholdninger.

Det fik en række kunder til at rase, og via Facebook blev et decideret realkreditoprør sat i gang.

Så mange milliarder tjener bankerne på dig

Ekstra Bladet har tidligere kunne fortælle, hvordan bankerne tjener tykt på de nuværende realkreditinstitutter.

I 2015 hentede bankerne 9,1 milliarder ud af realkreditinstitutternes samlede overskud efter skat på 10,7 milliarder kroner. Det svarer til, at bankerne tjener lidt over en million kroner i timen på danske boligejere. Døgnet og året rundt. 

I 2016 svulmede realkredittens samlede indtjening til 14,5 milliard kroner efter skat. Hvor meget af dette overskud, der er ført tilbage til bankerne vides endnu ikke.

Det er netop denne enorme indtjening, som Boligejernes Realkredit vil gøre op med.

Fem millioner venter
Hvis Boligejernes Realkredit får indsamlet 500.000 via private donationer, står private investorer ifølge Wagn Erik Nørgaard klar i kulissen til at spytte først fem millioner kroner i projektet og senere yderligere 85 millioner kroner i projektet.

Penge der skal sikre, at anden fase af oprettelsen af realkreditinstituttet kan genneføres.

Dermed håber Boligejernes Realkredit at kunne sende en ansøgning om oprettelse af et realkreditinstitut af sted til Finanstilsynet inden udgangen af 2017.

Hemmelige investorer
Wagn Erik Nørgaard vil direkte adspurgt ikke afsløre, hvem de risikovillige investorer er, men forsikrer, at de står ved deres løfte om at lade millionerne flyde.

- Vi har haft en række møder med dem. De støtter vores værdier, og vi støtter deres. Deres investering vil give dem et almindeligt afkast, men ikke en ejerdel af realkreditinstituttet. Det vil kunderne ene og alene eje. Vi skal ikke udbetale overskud til auktionærer, men tilbage til vores lånere.

- Vores indtryk er, at vi har fundet nogle investorer med holdning, der har penge, og som vil være med til at genopbygge det Danmark, vi kender. Et Danmark hvor almindelige mennesker kan få lov at låne til en bolig, forklarer formanden.

Wagn Erik Nørgaard og de syv øvrige medlemmer i Boligejernes Realkredit har det seneste år arbejdet ulønnet med projektet.

Lykkedes de første faser af projektet, skal Boligejernes Realkredit fortsat skaffe kapital nok til at opfylde kapitalkravene. Der vil være tale om et beløb i milliard størrelsen.

Ekspert: Gode chancer for overlevelse
Allerede i maj omtalte Ekstra Bladet det kommende realkreditinstitut. Dengang talte vi med kommunikationschef i den uafhængige bankportal MyBanker, Peter Jensen.

Kommunikationschef spår det nye projekt gode chancer for at overleve og vokse sig stor og stærk.

– Hvis der var fuld konkurrence på realkreditområdet, ville vi næppe se så store overskud, som vi ser i dag. Hvis den nye aktør kommer med gode bidragssatser og er i stand til at sælge obligationer i markedet til en god kurs og dermed god rente, tror jeg bestemt, at der kan være basis for en vandring af kunder fra de gamle selskaber. Nok ikke på en gang, men i takt med at lån udløber og skal refinansieres.

Boligejernes Realkredit kan dog forvente bloddryppende konkurrence fra de gamle kæmper, hvis det viser sig at gå godt.

– I sidste ende bliver man jo målt på den samlede pris. Altså bidraget plus obligationernes pris. De gamle realkredit-kæmper har betydeligt dybere lommer end den nye spiller, og det vil helt sikkert give mere konkurrence, også på bidragssatser. Det vil afhænge helt af, hvor seriøst de andre realkredit-virksomheder tager den nye konkurrence, lød det fra Peter Jensen.

Farvel til spekulative lånetyper

Boligejernes Realkredit vil udelukkende tilbyde fast forrentede lån både med og uden afdrag, men ikke lån med variabel rente.

 - Vi vil ikke gå ind i alle de mellemprodukter der er udviklet i de senere år, for vi gerne vil fjerne de elementer af usund spekulation, der er bygget ind i mange af produkterne, siger Wagn Erik Nørgaard.

- Dog kommer vi ikke udenom at tilbyde et et-årigt variabelt forrentet lån sammen med de fastforrentede lån

Desuden varsler Boligejernes Realkredit ‘fuldkommen gennemsigtighed’ i forhold til bidragssatserne og hvad pengene bliver brugt til.

-  De eksisterende realkreditinstitutioner tager sig alt for godt betalt i de forskellige led og det er ikke til at gennemskue for kunderne. Vi mener, at bidragssatsen skal være opdelt, så kunden præcis kan se, hvad der går til drift, til dækning af tab og til profit, siger Wagn Erik Nørgaard.

Boligejernes Realkredit vil genindføre det, der i gamle dage kaldtes reservefondsbidrag. En metode, hvor kunden indbetaler en procentdel af lånebeløbet i en slags tvungen opsparing, som tilbagebetales når lånet er betalt ud. På den måde er hver enkelt kunde med til at indbetale til egen polstring uden at bankaktionærer skal spinde guld på det.

Det er fuldstændig hat og brille

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.