Sonden New Horizon har i tre år haft en mission om at gøre os klogere på Pluto, og nu har det igen givet pote.
En artikel i tidsskriftet Journal Science skriver en gruppe forskere, at de har spottet sandklitter på dværgplaneten, og det er ganske usædvanligt.
Det fortæller en af forskerne bag projektet til Reuters.
- Selv om Pluto ligger langt væk fra Jorden og er meget kold, så foregår der nogle processer, som vi troede, vi aldrig ville komme til at se. Det er langt mere interessant, end nogen af os kunne drømme om, og det fortæller os, at det er værd at undersøge nærmere, siger astronom og medforfatter til artiklen, Jani Radebaugh, til Reuters.
Her henviser forskerne til, at det tidligere har været usikkert, om Plutos atmosfære har kunne danne vind, og det har vi nu fået svar på.
500.000 år gammelt
De nyopdagede sandklitter er dog langt fra de samme, som vi oplever på Jorden. Plutos er lavet af frossen metan og dækker et gigantisk område på størrelse med millionbyen Tokyo.
Tidligere har New Horizon også været med til at afsløre, hvordan atmosfæren på Pluto består af nitrogen blandet med kuldioxid og metan.
Angiveligt er sandklitter blevet dannet i løbet af de seneste 500.000 år og er omkring 10 meter høje, slår forskerne fast i tidsskriftet. Desuden kan nye opdagelser kan i fremtiden få betydning for, hvordan vi ser på de aller yderste planeter i vores solsystem.
- Selv om Pluto ligger 30 gange længere væk fra solen end Jorden, så viser det sig, at dværgplaneten har nogle af de samme egenskaber som Jorden. Tidligere har vi fokuseret på, hvad der er tæt på os, men der er også masser informationer langt fra solen, siger Jani Radebaugh til CNN.