Google flyttede trecifret milliardløb til Bermuda i 2017

På trods af, at EU har slået ned på Googles skattekonstruktioner, blev milliarder flyttet til Bermuda i 2017

I 2017 rejste 19,9 milliarder euro eller små 150 milliarder kroner via Googles datterselskaber gennem Holland og i sidste ende til Bermuda som led i en metode, der holder pengene på afstand af skattemyndighederne i EU og USA.

Det skriver Reuters, der har gennemgået papirer fra de hollandske myndigheder.

- Vi betaler al den skat, vi skylder, og vi lever op til skattereglerne i alle de lande, vi opererer i.

- Google, som alle andre multinationale, betaler hovedparten af sin skat i sit hjemland og vi har betalt en effektiv skat på 26 procent i de sidste 10 år, skriver Google i et svar til Reuters.

De mange penges rejse er det, der er kendt som skattefinten 'Double Irish, Dutch Sandwich'.

Det er en kompliceret men meget brugt skattekonstruktion, hvor penge ledes igennem Holland og Irland - for at udnytte deres skatteregler.

En del af det er et firma stiftet i Irland - så det under amerikanske regler er irsk - men kontrolleret og styret i Bermuda, så det ifølge irske regler er beskattet i Bermuda, der ikke har selskabsskat.

Konstruktionen er lovlig men yderst kritiseret.

Modtageren af de 19,9 milliarder euro er ifølge Reuters Google Ireland Holding, der ligger på Bermuda, flyttet gennem Google Netherlands Holdings.

Og det var ifølge Reuters fire milliarder euro mere, end der blev flyttet gennem samme konstruktion i 2016.

Google har fået meget kritik for ikke at betale en fair skat i Europa. Ikke mindst grundet en enormt lukrativ skatteaftale, som selskabet havde med Irland.

Muligheden for skattefinten "Double Irish, Dutch Sandwich" vil Irland ifølge Reuters udfase i 2020 efter pres fra EU og USA.

23 kommentarer
Vis kommentarer