Google sparede 26 milliarder kroner på irsk skattefinte

Internetgiganten Google har brugte en såkaldt "hollandsk sandwich" til at undgå at betale milliarder i skat.

Foto: AP
Foto: AP

Google har sparet milliarder i skat 2015 ved at bruge en kendt skattefinte. Det viser papirer indsendt til de hollandske myndigheder ifølge erhvervsmediet Bloomberg News.

Ifølge mediet flyttede Google i 2015 14,9 milliarder euro gennem et hollandsk selskab videre til Bermuda. Det er en stigning på 40 procent i forhold til 2014.

Kanaliseringen af pengene sparede i 2015 ifølge Bloomberg News Google for 3,6 milliarder dollar i skat eller 26 milliarder kroner.

- Google følger skattelovgivningen i ethvert land, vi opererer i, skriver Google i en kommentar til Bloomberg News.

Det hollandske selskab, der ingen ansatte har, bliver brugt i en kendt skattefinte. Den kaldes en "irsk dobbelt" eller en "hollandsk sandwich".

Google samler indtægter fra annonceindtægter uden for USA i selskabet Google Ireland Limited og et tilsvarende selskab i Singapore.

De to selskaber kanaliserer pengene gennem det hollandske selskab Google Netherlands Holdings.

Google Netherlands Holdings sender så pengene til selskabet Google Ireland Holdings, der er registreret i skattelyet Bermuda, der har en selskabsskat på nul.

Metoden udnytter, at Irland har en lov, der kræver, at et firma er skattepligtig dér, hvor ledelsen er placeret. Ergo kan Google Ireland Holdings være beskattet i Bermuda, men placeret i Irland.

Ifølge Bloomberg News hjalp finten i 2015 Google til at have en effektiv selskabsskat uden for USA på 6,4 procent .

Irland har lukket skattehullet, men selskaber, der allerede bruger det, har fået en frist indtil 2020 til at holde op.

Store amerikanske selskaber har i stor stil placeret deres penge i udlandet for at slippe for at svare skat.

Google har ifølge Bloomberg News, hvad der svarer til 418 milliarder kroner placeret i skattely. Apple har, hvad der svarer til 1300 milliarder kroner, og Microsoft 677 milliarder kroner.

20 kommentarer
Vis kommentarer