Google truer med at lukke søgemaskine i Australien

Australiens premierminister understreger, at regeringen ikke vil lade sig afpresse af techgiganter som Google

Google vil lukke for adgangen til sin søgemaskine i Australien, hvis regeringen går videre med planer om at tvinge selskabet til at betale medievirksomheder for at bruge deres indhold. (Arkivfoto) Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix
Google vil lukke for adgangen til sin søgemaskine i Australien, hvis regeringen går videre med planer om at tvinge selskabet til at betale medievirksomheder for at bruge deres indhold. (Arkivfoto) Foto: Denis Charlet/Ritzau Scanpix
Følg Samfund

Google siger fredag, at virksomheden vil lukke for sin populære søgemaskine i Australien, hvis ikke den australske regering dropper planer om at indføre en ny omstridt lov.

Loven vil tvinge Google og Facebook til at betale medievirksomheder for retten til at bruge deres indhold.

Truslen er en eskalering af kampen mellem techgiganterne og mediekæmper som News Corp - en kamp, der bliver fulgt nøje over hele verden.

Søgegiganten har tidligere advaret om, at dets 19 millioner brugere i Australien står over for markant ringere søgemuligheder og oplevelser på YouTube, som Google ejer, hvis den nye lov bliver ført ud i livet.

Australien er på nippet til at vedtage den nye lov. Den tvinger Google og Facebook til at forhandle betalingsaftaler på plads med landets mediehuse, hvis selskaberne vil bruge indholdet i søgeresultater eller nyhedsfeeds.

- Med tanke på de uoverskuelige finansielle og operationelle risici, hvis dette bliver en lov, vil det ikke give os andre muligheder end at gøre Google-søgning utilgængeligt i Australien, siger øverste direktør for Australien og New Zealand, Mel Silva.

Googles udmelding bliver kritiseret på det kraftigste af Australiens premierminister, Scott Morrison.

Han understreger, at Australien laver sine egne regler for, 'hvad man må' i landet.

- Folk der er villige til at arbejde med det i Australien er meget velkomne. Men vi reagerer ikke på trusler, siger han.

Den australske regering annoncerede den nye lovgivning i sidste måned.

Det skete, efter at en undersøgelse konkluderede, at Google og Facebook har for meget magt over landets medieindustri.

Ifølge regeringen truer det landets demokrati.

USA's regering opfordrede i denne uge Australien til at skrotte den nye lov, selv om den nyder bred politisk opbakning.

Google indgik torsdag en aftale med flere franske mediehuse om at betale cirka otte milliarder kroner over tre år for retten til at bruge deres indhold.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind