Grækenland: Godkender upopulære reformer

Højere skatter og dårligere pensioner er en realitet efter afstemning sent søndag

Arkivfoto:Emilio Morenatti/AP
Arkivfoto:Emilio Morenatti/AP

Et flertal i det græske parlament har sent søndag vedtaget omstridte reformer af skatte- og pensionssystemet i det gældsplagede land, skriver AFP.

Den venstreorienterede regering med premierminister Alexis Tsipras i spidsen fik opbakning fra koalitionens 153 medlemmer. Dermed blev den upopulære lovpakke stemt igennem med et marginalt flertal i det 300 sæder store parlament.

Afstemningen er også blevet set som en test for koalitionens sammenhold.

Lovpakken har de seneste dage ført til massive protester i det kriseramte land, fordi det vil medføre, at skatten skal hæves for mellem- og højindkomster.

Tusindvis af grækere gik søndag på gaden i landets to største byer i protest mod reformforslaget, der yderligere vil medføre forringelser af pensionen.

Også i parlamentet blev premierministeren mødt med skepsis og vrede fra oppositionen.

- Hr. premierminister, du gav os et løfte om håb. Det har du vendt til fortvivlelse, sagde Fofi Gennimata, leder af oppositionens socialdemokrater i Pasok, ifølge Reuters.

- Disse tiltag er en gravsten for vækstmuligheder, lød det fra Kyriakos Mitsotakis, lederen for det konservative Nyt Demokrati, der lige nu ifølge Reuters fører i meningsmålingerne.

Både EU og Den Internationale Valutafond har krævet, at reformerne bliver gennemført, hvis låneprogrammer for milliarder af euro skal fortsætte.

Premierminister Alexis Tsipras blev sidste år genvalgt på et løfte om at gå til kamp mod EU's sparekrav. Han måtte i efteråret underskrive endnu et låneprogram med EU.

Tsipras har forsøgt at argumentere for, at reformerne er nødvendige, hvis ikke "systemet skal kollapse i løbet af få år".

Eurogruppens finansministre mødes mandag for at drøfte den græske økonomi.

6 kommentarer
Vis kommentarer