Grækenlands regering kæmper for opbakning til aftale

De folkevalgte i Athen er under pres for at vedtage en anden reformpakke ved en afstemning onsdag

Grækenlands parlament er onsdag under pres for at vedtage en anden reformpakke, som er mindre krævende end den første.

Den indeholder blandt andet et EU-direktiv, som garanterer bankindskud for op til 100.000 euro (omkring 746.000 kroner) samt civilretslige reformer, der skal gøre retssager lettere, hurtigere og billigere.

Forud for afstemningen må premierminister Alexis Tsipras endnu en gang appellere om støtte hos oppositionen og overvinde kritikere i sit eget bagland.

- Jeg har frem til i dag set reaktioner og læst heroiske erklæringer, men jeg har ikke set nogen alternative forslag, siger han og advarer sine partifæller om, at Syriza ikke må ignorere den kendsgerning, at de fleste grækere ønsker at blive i euroen.

I sidste uge, da parlamentet vedtog omstridte skatteforhøjelser og en budgetreform, kom det til et oprør i dele af regeringspartiet. 38 medlemmer af Syriza valgte at stemme imod eller undlade at stemme for reformpakken.

Den britiske avis Financial Times skriver, at yderligere fire ventes at følge dem denne gang.

Men Tsipras menes fortsat at kunne sikre de 120 stemmer, som er nødvendige med støtte fra de partier i oppositionen, der er tilhængere af EU.

Et ja fra parlamentet onsdag er påkrævet, hvis Grækenland skal modtage lånepakken, der ventes at blive på 86 milliarder euro for de kommende tre år.

Den græske regering håber på, at forhandlinger om en redningspakke kan blive indledt i weekenden og afsluttet 20. august. Men dyb splittelse i Tsipras' venstreorienterede parti Syriza tyder på, at der vil komme et nyt græsk valg i efteråret.

20. august forfalder to græske regninger på i alt 3,2 milliarder euro til Den Europæiske Centralbank, ECB. Efterfølgende - i september - skal grækerne betale 1,5 milliarder euro til Den Internationale Valutafond, IMF.

Grækenland betalte mandag 7,16 milliarder euro til ECB og IMP. Pengene kom fra et såkaldt overgangslån fra EU.

Syriza kom til magten ved jordskredsvalget i januar på et klart budskab om nej til kreditorernes strenge reformkrav.

Tirsdag hævede kreditvurderingsinstituttet Standard & Poor's vurderingen af Grækenland med to niveauer til CCC+.

/ritzau/Reuters

1 kommentar
Vis kommentarer