Grækenlands skæbnedag: Her er de fire scenarier

Når Grækenlands økonomiske fremtid skal afgøres i dag i EU, er der et godt, to dårlige og et virkeligt grimt scenario, forklarer grækenlandsforsker

Omkring 5000 demonstranter deltog i en regeringsvenlig demonstration i centrum af den græske hovedstad, Athen, søndag aften.

Når euro-gruppens finansministre og EU’s topledelse  mandag stikker hovederne sammen med den græske premierminister Tsipras, så er der i alt fire udfald. Det forklarer Tom T. Kristensen, ekstern lektor på Grækenlandsstudier, Københavns Universitet og forsker i græske samfundsforhold:

- Den første mulighed er, der kommer en bæredygtig aftale. Hvad selve indholdet bliver kan jeg ikke sige, men det er en aftale, der indeholder en for begge parter rimelig varig løsning på gældsproblemet.

- Denne løsning skal også indeholde muligheden for en gældsreduktion, så enten skal gælden lægges om, eller også skal renten skæres betydeligt, og den profit Eurozonelandene og IMF (den Internationale Valutafond, red.) har haft på at låne Grækenland penge skal bruges til at investere i landet.

Krisen har sat Grækenland på den anden ende. Mellem 8. maj 2010 og 3. marts 2014 har der været 20.210 demonstrationer i Grækenland (Foto: AP). Samfund Forsker: EU-krav kan blive Grækenlands dødsdom

Krisen har sat Grækenland på den anden ende. Mellem 8. maj 2010 og 3. marts 2014 har der været 20.210 demonstrationer i Grækenland (Foto: AP). Samfund Forsker: EU-krav kan blive Grækenlands dødsdom Se også: Nu er Grækenland klar med en plan

Det andet scenario er en mere midlertidig løsning der blot udskyder gældsproblemet.

- Her får Grækenland kun en minimal finansiel støtte til at holde hovedet over vandet. Uenighederne om reformerne om moms- og pension bliver ikke løst. Det vil forværre den græske økonomi, for jo længere man trækker en aftale under de nuværende vilkår, des dårligere bliver økonomien, siger Tom T. Kristensen.

Den tredje mulighed er, at man får en direkte afbrydelse af forhandlingerne, forklarer Grækenlandsforskeren:

- Det medfører et stop af tilbagebetaling af gæld. Ved dette scenario stopper Grækenland sin tilbagebetaling af gæld til EU og IMF, uden at de erklærer sig konkurs. EU og IMF vil så finde en undskyldning for at grækerne nægter at betale her og nu, eksempelvis at de siger, at grækerne skal bruge de statslige midler til at betale løn og pension, og så må der findes en anden måde at betale gælden tilbage på inklusiv tid til nye forhandlinger om reformer og nedskæringer.

Den fjerde og katastrofale scenarioer et statsbankerot og genindførsel af drakmen.

- Det betyder, at Grækenland træder ud af euro-zonen men forbliver medlem af en stat i EU. Så vil der opstå en kæmpe juridisk diskussion, om de skal betale deres sin gæld tilbage, og det vil givetvis skabe en yderligere forværring af den økonomiske og sociale krise, siger Tom T. Kristensen.

Han tror selv på, at det mest sandsynlige scenario er det første eller andet, bl.a. fordi det tredje og ikke mindst det fjerde scenario vil koste Eurozonelandene flere tusinde mia. kroner, hvis Grækenland går konkurs.

44 kommentarer
Vis kommentarer