Græsk afstemning afgør videre forhandlinger

Grækenlands kreditorer holder pause fra krisemøder og forhandlinger til efter på søndag, siger minister

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Eurogruppen afventer resultatet af den græske folkeafstemning på søndag, inden gældskrisen vil blive drøftet yderligere, siger chefen for eurogruppen, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem.

- I lyset af den politiske situation, afvisningen af tidligere forslag, folkeafstemningen på søndag og den græske regerings anbefaling til at stemme nej, ser vi ikke nogen grund til videre forhandlinger på nuværende tidspunkt, siger Dijsselbloem.

Slovakiets finansminister, Peter Kazimir, skriver på Twitter efter et telefonmøde med sine kolleger onsdag, at alle er enige om at vente på resultatet af den græske folkeafstemning.

- Lad os ikke spænde vognen foran hesten, skriver Kazimir.

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, erklærede sig sent tirsdag parat til at acceptere de fleste af de internationale kreditorers krav om reformer.

Det har ministrene i eurogruppen "noteret sig" på mødet, siger Dijsselbloem, ligesom de også har afvist at forlænge det græske låneprogram, der udløb natten til onsdag.

- Jeg kan kun sige, at jeg er meget ked af situationen, i og med at det græske folk har så stor vilje til at være en del af Europa og forblive en del af eurozonen, hvilket vi støtter dem i, siger Dijsselbloem.

Tsipras opfordrede i en udtalelse på græsk tv onsdag de græske vælgere til at stemme nej til de foreslåede reformer ved søndagens folkeafstemning.

Tsipras hævder, at et nej fra den græske befolkning vil give regeringen mulighed for at vende tilbage til forhandlingsbordet og forhandle sig til et bedre resultat.

Men det er en tolkning, flere europæiske ledere ikke er helt enige i.

- Europa vil hjælpe Grækenland. Men man kan ikke hjælpe nogen, der ikke selv vil. Lad os vente på resultatet af den græske folkeafstemning, skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

4 kommentarer
Vis kommentarer