Græsk bank-kaos: Sådan skal du forholde dig

Star Tour maner til besindighed, efter Grækenland har besluttet at holde bankerne lukket hele denne uge

Her er fem gode råd til dig, der skal på ferie i Grækenland. (Video: Ejder Akbal)

Hver sommer valfarter tusindvis af danskere til de græske øer for at nyde det dybblå hav og den lækre olierige mad.

Men midt i forventningsglæden om sommerligt græsk vejr, er der udbrudt græsk bank-krise, eftersom det er blevet besluttet at holde bankerne lukket hele denne uge på grund af den kritiske økonomiske situation i landet.

Det fremgår af et officielt dekret, der er underskrevet af både den græske præsident og premierminister, og som er offentliggjort tidligt mandag i regeringens officielle statstidende, skriver nyhedsbureauet AP.

Det kan berøre tusindvis af forventningsfulde danske turister. Ekstra Bladet har været i kontakt med Star Tour mandag morgen. Rejseselskabet sender i sommer 70.000 danskere på ferie i det græske.

Ganske fin ferie
- Vi har en del afgange på torsdag og hen over weekenden. Til de gæster, der skal af sted nu, siger vi, at de skal medbringe ekstra kontanter. Hvis der er nogle, der har problemer med kontanter af de gæster, der er nede på de græske øer nu, opfordrer vi dem til at henvende sig, så vil vi hjælpe dem med at løse problemet, siger pressechef, Nikolai Johnsen, til  Ekstra Bladet og fortsætter:

- Vi er ikke nervøse på nuværende tidspunkt og opfordrer folk til at tage den med ro. Det er selvfølgelig en gene det her med kontanter, men vi er sikre på at udover det, så vil folk få en ganske fin ferie-oplevelse.

Anderledes toner var der fra den norske cheføkonom i Nordea, Steiner Juel, som over for VG søndag opfordrede turister til at droppe moussaka og ouzo og blive hjemme.

- Som situationen ser ud lige nu, så ville jeg ikke købe rejser til Grækenland. Hvis jeg allerede havde reserveret, så ville jeg betale med kontanter, sagde han og uddybede:

- Det kan være et problem på arbejdspladserne, for når folk ikke får deres løn, så stopper folk med at arbejde. Det kan være, at flyene ikke bliver tanket op med brændstof. Og som turist er du afhængig af, at flyvelederne er på arbejde, når dit fly lander.

Fungerer udmærket
Men på trods af cheføkonomens advarsel hersker der en stille og rolig stemning blandt de danske turister, fortæller Star Tours pressechef.

- Vi har ikke fået så mange henvendelser i forhold til hvor mange gæster vi har. De henvendelser vi får handler om, hvordan de skal forholde sig, og så er det primært det her med kontanter, siger Nikolai Johnsen.

- Det svarer vi selvfølgelig på, og så tager de det generelt meget stille og roligt, fortsætter pressechefen.

- De gæster I har dernede, hvad fortæller de om stemningen?

- På de græske øer er der generelt en lidt anderledes stemning end på fastlandet. Mit indtryk er, at det hele fungerer udmærket og ganske normalt. Grækeren vil gå rigtig langt for at få deres turister til at føle sig trygge, siger Nikolai Johnsen.

Det er stadig muligt at hæve kontanter i de græske hæveautomater. Turister kan hæve ubegrænset, mens grækerne må nøjes med at kunne hæve 60 euro om dagen  (450 kroner).

- Vi fraråder ikke danskerne at tage til Grækenland. Men vi opfordrer til, at man løbende holder sig orienteret, da der jo blandt andet kan komme strejke. Og så skal man tage rigeligt med kontanter, siger vagthavende ved Udenrigsministeriets Borgerservice Martin Ellehøj.

Han råder folk til at holde sig ajour via den danske ambassade i Grækenlands hjemmeside.

Turister fra Tunesien bliver sendt til Grækenland

Bravo Tours oplyste i sidste uge, at 250 danskere var i Tunesien, da et turisthotel blev udsat for skudangreb. Bravo Tours havde 197 gæster i landet. 181 af de gæster er nu kommet hjem til Danmark, og en stor del af dem er naturligvis skuffet over at gå glip af deres sommerferie.

Bravo Tours har her til morgen derfor tilbudt deres gæster at komme til blandt andet Grækenland.

- Vi fløj næsten alle vores gæster hjem i går, så de er hjemme nu. Men mange af dem vil jo gerne holde sommerferie, så vi har givet dem et meget godt tilbud om at komme til f.eks. Grækenland.

- De har altså muligheden for at nå at hæve, inden de tager videre til Grækenland. Vi opfordrer alle vores gæster dernede til at have kontanter med, siger Gitte Søndergaard, kommerciel direktør for Bravo Tours.

Hun fortæller til Ekstra Bladet, at de har etableret at særligt beredskab til at tage sig af de turister, der netop af vendt hjem fra tragedien i Tunesien.

- Ingen af vores gæster har har sagt, at de er bekymret for at skulle til Grækenland, men hvis nogen er, bliver de tilbudt at komme til Spanien eller Tyrkiet i stedet for, siger Gitte Søndergaard.

Det forventes, at omkring 250.000 danskere rejser til Grækenland i løbet af sommeren.

33 kommentarer
Vis kommentarer