Græsk bank-lukning truer danske feriegæster

De lukkede græske banker kommer til at have store konsekvenser for det græske samfund, hvor risikoen for strejker og demonstrationer stiger. Det kan skabe problemer for danske turister

Der er stor panik i Grækenland, og folk kæmper om at komme i pengeautomaterne. Se video fra Athen her. (Video: AP)

Den økonomiske krise i Grækenland når i morgen et foreløbigt klimaks, når den græske regering lukker de græske banker. Det sker efter grækerne weekenden over har hamstret euros af frygt for et græsk statsbankerot.

Det fortalte den græske statsminister Alexis Tsipras søndag aften i en tale til det græske folk.

De lukkede banker kommer til at skade den græske økonomi yderligere og betyder, at danskere på vej på ferie i det græske skal tænke sig ekstra om, før ferien går syd på.

Det fortæller cheføkonom i Sydbank Jacob Graven til Ekstra Bladet, der her forsøger at give danskere i og på vej til Grækenland råd med på vejen, så ferien bliver påvirket mindst muligt.

(Foto: AP) Samfund Kilder: Græske banker og børs holder lukket mandag

- Lukningen af de græske banker er super, super kritisk. I sær hvis lukningen kommer til at vare i en længere periode. Det betyder i realiteten at den græske økonomi og det græske samfund risikere at gå fuldstændig i stå og med hastige skridt nærme sig en statsbankerot.

- Danskere der er på vej til Grækenland på ferie bør sørge for at have rigeligt med euros med, når de rejser af sted på ferien. Selvom betaling med kreditkort stadig bør fungere, er det langt fra sikkert, det virker og står man uden kontanter i Grækenland og uden mulighed for at benytte sit kreditkort er man ildestedt, lyder det fra Jacob Graven.

(Foto: Tatiana Mihaliova) Samfund Sådan rammer den græske krise din ferie

Jacob Graven mener dog, at danske turister på vej til Grækenland bør sætte sig i flyet og tage af sted på ferie trods af den økonomiske situation i landet.

- Der er ingen grund til at gå i panik, men man skal tænke sig om og huske ekstra kontanter, siger han.

Øget risiko for stor strejke
Han forklarer at de store økonomiske udfordringer i landet betyder, at der er større sandsynlighed for arbejdsnedlæggelser ligesom uroligheder i de større byer kan komme til at påvirke ferien.

-  Der vil være dele af den græske samfund, der ikke fungerer som normalt. Generalstrejker og lignende i det privat og offentlige kan betyde, at forskellige former for transport kan lukke ned. Desuden kan det komme til at have konsekvenser for sundhedsvæsnet og lignende. Det er ikke uden konsekvenser, når økonomien lukker ned.

Du behøver ikke bekymre dig, hvis du har købt en rejse til Grækenland. Uanset hvad kan du altid betale med euro. Samfund Ingen panik - du kan roligt tage til Grækenland

- I de større byer er der i den forbindelse risiko for social-uro og at demonstrationer kan opstå. Det vil formentlig koncentrer sig om Athen, men på de store turiststeder, vil man formentlig ikke mærke det på samme måde, hvis det skulle komme så vidt, lyder vurderingen fra Jacob Graven.

Han opfordrer til, at man følger ekstra nøje med i nyhedsstrømmen og holder sig løbende orienteret om situationen i landet.

Hamstring af kontanter
Baggrunden for lukningen af de græske banker er truslen om en græsk statsbankerot og udsmidning fra eurosamarbejdet.

De dystre økonomiske udsigter har fået millioner af almindelige grækere til at trække sine kontanter ud af bankerne.

- Grækenland styrer direkte mod et statsbankerot i løbet af næste uge. Bankerne risikerer simpelthen at blive tømt for penge. De seneste måneder og i særdeleshed hen over den seneste weekend, har grækerne hamstret euro, fordi de frygter, at deres opsparinger fra den ene nat til den anden kan forsvinde eller blive halveret, fordi man skifter til en ny valuta, siger Jacob Graven og fortsætter:

- Hvis bankerne ikke har nogen penge, er der ikke nogen penge at låne ud af. Og derfor kan man hurtigt få sat samfundsøkonomien i stå, hvis der ikke er nogen, der kan lånes penge. Det er dybt, dybt problematisk.

1 af 2 Demonstrationer og strejker kan påvirke danske turisters sommerferie i Grækenland. Landet er millimeter fra statsbankerot (Foto: AP)
2 af 2 (Foto: AP)
53 kommentarer
Vis kommentarer