Græsk kaos: Her er det værste, der kan ske ... for turisterne

Hvis grækerne vælger at stemme nej til et fortsat samarbejde med EU på søndag, så vil der være dømt kaos og konkurs

Her er en række gode råd til de rejsende, som er på vej til Grækenland (af: Ejder Akbal)
Følg Samfund

Søndag er skæbnedag for Grækenland.

Her skal grækerne til stemmeurnerne og beslutte, om landet skal sige ja eller nej til de internationale långiveres reformforslag og besparelser, som skal få den græske økonomi tilbage på ret køl.

Hvis de siger ja, så vil den græske økonomi stadig være bundrådden og flere års hårdt arbejde venter forude. Men hvis de stemmer nej, hvilket den græske premierminister, Alexis Tsipras, opfordrer til, så er der for alvor dømt kaos, vurderer cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm.

- Så går Grækenland ind i en form for statsbankerot, og så lukker pengekassen i. Det betyder, at grækere og turister ikke kan hæve penge, og den græske stat kan ikke udbetale lønninger eller pensioner, siger han til Ekstra Bladet.

Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank, vurderer også, at der vil kommer endnu mere kaos.

- Et nej betyder formentligt, at Grækenland må forlade euroen, og de må lave deres egen nationale valuta. Det vil give en meget usikker økonomi, og endnu mere kaos, end vi allerede i forvejen har, siger han.

Græsk bank-kaos: Sådan skal du forholde dig

Lufthavne kan lukkes

Hele infrastrukturen vil kunne blive påvirket, hvorfor turister ikke engang kan vide sig sikre på at komme hjem, vurderer Jens Nyholm.

- De mennesker, som er ansat af det offentlige i eksempelvis lufthavne og i politiet kan jo vælge at strejke, hvis de ikke får udbetalt deres løn. Og så er der dømt kaos, for så vil der være turister, der ikke kan komme hjem. Det kan lukke lufthavne og havne.

Han tror dog, at hvis det bliver til et nej, så vil der formentlig stadig være penge til de offentligt ansatte den første måned, men det er langtfra sikkert.

Helt konkret vil et nej også gøre det endnu sværere at hæve penge, hvilket det allerede er nu.

- Det vil blive endnu sværere at hæve penge, og der vil måske også opstå problemer med elektroniske betalinger. Men hvis man sørger for at have rigeligt kontanter med, så kan man også klare sig med dem. Folk vil stadig tage imod euros med kyshånd, siger Jacob Graven.

Den græske krise

I weekenden valgte den græske premierminister, Alexis Tsipras, at sende Grækenlands kreditorers reformkrav og besparelser til folkeafstemning den 5. juli.

Men allerede tirsdag skal Grækenland afdrage 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond (IMF) og tirsdag er samtidig dagen, hvor landets nuværende økonomiske hjælpeprogram slutter.

Hvordan - eller om - resten af gælden skal afdrages afhænger af resultatet af folkeafstemningen.

Forhandlingerne mellem Grækenland og dets kreditorer er nu stoppet, hvorfor Den Europæiske Centralbank (ECB) har lukket for pengekassen og tvunget de græske banker til at holde lukket til 6. juli.

Grækenlands samlede gæld er på 320 milliarder euro.

Hamstrer i supermarkeder

Turisterne vil også kunne mærke et kæmpe kaos, når de går i supermarkedet eller på restaurant.

- Vi kan allerede se, at folk hamstrer, hvilket kun vil blive værre med et nej. Derudover er der rigtig mange varer i Grækenland, som bliver importeret. Hos alle græske virksomheder og restauranter, vil man kræve en forudbetaling, fordi de ikke vil have lov til nogen kredit, siger Jens Nyholm.

Og når pengene ikke er der til dette, så giver det naturligvis problemer.

- Problemet er, at de varer bliver svære at få fat i for eksempelvis restauranterne.

Man vil som turist muligvis stadig godt kunne betale med kort her, men det er bare ikke sikkert, at retterne vil være tilgængelige.

Ovenstående scenarie er, hvis alt går galt, og grækerne stemmer nej. Ifølge Jens Nyholm er der dog gode chancer for, at grækerne går imod regeringen og stemmer ja til besparelserne og reformerne.

- Jeg tror godt, at grækerne er klar over, at de besparelser som vil komme, vil være vand i forhold til, hvis de siger nej. For så lukker kreditorerne  kassen og økonomien går i en nedsmeltning. Men jeg kan selvfølgelig også være naiv.

Han har samtidig set meningsmålinger, som peger mod, at et flertal vil acceptere besparelserne og dermed gå i mod regeringens ønske. 

Græsk regering: Turister kan stadig hæve penge

Propaganda fra græsk regering

- Med alt dette in mente, hvorfor skulle grækerne så overhovedet stemme nej til reformerne?

- De er blevet fortalt en historie af den græske regering, at de ikke har fået særligt meget af de hjælpepakker på samlet 320 milliarder euro, som de skylder. De er i stedet røget til amerikanske banker. Så det er ikke nogen penge, som de rigtig har modtaget, hvorfor de opfordrer befolkningen til at stemme nej, siger Jens Nyholm.

Derudover nævner han et økonomisk argument.

- Et nej til EU vil betyde, at de starter fra 0. De genindfører drakmeren, og deres varer vil derfor blive markant billigere, hvorfor udlandet så vil flokkes om Grækenland. Men når man har skrottet sine kreditorer, så står der jo ikke nye parat. De kommer til at stå fuldstændig alene, og have en meget stram økonomi, hvilket jeg ikke tror, at den nuværende regering kan gøre.

Græsk bank-lukning truer danske feriegæster

250.000 danske turister

250.000 danskere forventes ifølge det danske rejseselskab Spies at rejse til Grækenland hen over sommeren.

Hos Spies oplyser man, at danskernes foretrukne charter-destination stadig er Grækenland trods den negative omtale.

- Da den første omtale af den mistrøstige græske økonomi ramte medierne i 2012, faldt antallet af danske besøgende til 228.618 – det laveste i 10 år. Siden fandt danskerne ud af, at det gode turistliv på øerne ikke blev berørt af krisen, og på to år er antallet af besøgende vokset med 26.377, siger pressechef Torben Andersen.

Hos Udenrigsministeriets Borgerservice lyder rådet til danskerne således:

- Vi fraråder ikke danskerne at tage til Grækenland. Men vi opfordrer til, at man løbende holder sig orienteret, da der jo blandt andet kan komme strejke. Og så skal man tage rigeligt med kontanter, siger vagthavende Martin Ellehøj.


Grækerne kan i øjeblikket maksimalt hæve 60 euro om dagen (video: Ritzau)

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+