Græsk leder: Mister kæresten, hvis jeg overgiver mig til EU

Den græske premierminister Alexis Tsipras, der på kontroversiel vis opfordrer sine vælgere til at stemme nej til reformer og besparelser, påvirkes efter sigende i høj grad af sin pressesky kæreste

Alexis Tsipras med sin partner og moder til hans to børn, Betty Baziana. (Foto: AP)
Alexis Tsipras med sin partner og moder til hans to børn, Betty Baziana. (Foto: AP)
Følg Samfund

Han er ikke ligefrem den mest populære mand i EU for tiden. Mildt sagt.

Alexis Tsipras, den græske premierminister, er således blevet hovedperson i sagen om Grækenlands mega-gæld, da han nu opfordrer sine vælgere til at stemme nej til yderligere reformer og besparelser.

Det har blandt andet afstedkommet et bittert og personligt angreb fra EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker mod Tsipras.

- At spille ét demokrati ud mod 18 andre er ikke værdigt for den store græske nation, siger kommissionsformanden.

- Grækenland er Europa. Europa er Grækenland, siger Juncker og tilføjer, at man 'ikke skal begå selvmord, fordi man er bange for døden'.

 

Græsk restaurant: Betal med æg og cola

I januar blev Alexis Tsipras landets statslige overhoved, da hans koalition af venstefløjspartier kaldet Syriza fik magten.

Men ifølge flere medier er det mere kvinden bag ham som i det skjulte har magten.

Den græske krise

I weekenden valgte den græske premierminister, Alexis Tsipras, at sende Grækenlands kreditorers reformkrav og besparelser til folkeafstemning den 5. juli.

Men allerede tirsdag skal Grækenland afdrage 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond (IMF) og tirsdag er samtidig dagen, hvor landets nuværende økonomiske hjælpeprogram slutter.

Hvordan - eller om - resten af gælden skal afdrages afhænger af resultatet af folkeafstemningen.

Forhandlingerne mellem Grækenland og dets kreditorer er nu stoppet, hvorfor Den Europæiske Centralbank (ECB) har lukket for pengekassen og tvunget de græske banker til at holde lukket til 6. juli.

Grækenlands samlede gæld er på 320 milliarder euro.

Opgav sport

Partneren og moderen til hans to børn, Peristera Baziana, også kendt som Betty, fik gjort Tsipras interesseret i politik tilbage i 1990, da hun overtalte ham til at melde sig ind i det kommunistiske ungdomsparti KNE.

Skønt han var mere interesseret i sport, så blev en knæskade, der satte ham udenfor, startskuddet til hans politiske karriere.

Et af de forholdsvis få billeder af Peristera (Betty) Baziana. (Foto: AP)
Et af de forholdsvis få billeder af Peristera (Betty) Baziana. (Foto: AP)
 

Betty er eftersigende endnu mere venstreorienteret end Tsipras, og trods status som Grækenlands førstedame, holder hun sig for det meste ude af mediernes søgelys, skriver Daily Mail.

Vil miste Betty med EU-støtte

Således er det sjældent, at parret stiller sig frem til offentlighedens skue.

For nylig kom det dog frem, at Tsipras havde endnu en grund til at afvise de reformkrav og besparelser, som internationale kreditorer har fremsat mod landet.

Således skulle Tsipras have udtalt ifølge The Times og The Express, at han blev nødt til at sige nej til EU, medmindre han ville miste Betty.

Betty har han nu formentlig sikret sig med sin kontroversielle opfordring, men landets økonomiske fremtid må stadig siges at hænge i en meget tynd tråd.

Skal du til Grækenland? Her er en række gode råd til rejsende (af: Ejder Akbal)

Flere græske banker er i øjeblikket løbet tør for penge (video: Ritzau)

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+