Græsk regering: Turister kan stadig hæve penge

Udlændinge kan stadig hæve penge i Grækenland, siger regering. Flere lande råder til at medbringe kontanter.

Alle turister i Grækenland og andre folk i landet med et internationalt kreditkort i pungen vil fortsat kunne hæve penge i græske banker.

Det siger landets regering i en meddelelse sent søndag aften, efter at det tidligere kom frem, at Grækenlands banker holder lukket mandag.

I meddelelsen hedder det, at "enhver, der besøger eller skal besøge Grækenland" ikke vil blive ramt af den kapitalkontrol, som der ventes indført for at forhindre, at indbyggerne i det kriseramte land tømmer bankerne for penge.

Det græske råd for finansiel stabilitet, hvis medlemmer blandt andet tæller finansminister Yanis Varoufakis og centralbankchef Yannis Stournaras, anbefalede tidligere søndag at lade bankernes hæveautomater være lukket mandag.

Når de åbner igen tirsdag, skal det ikke være muligt at hæve mere end 60 euro, lyder anbefalingen fra rådet. Det siger en kilde, der deltog i rådets møde søndag eftermiddag, til nyhedsbureauet Reuters.

Det foreslåede loft på 60 euro skal dog kun gælde for indehavere af græske hævekort.

Det står ikke umiddelbart klart, hvornår bankerne åbner igen. Flere græske medier, herunder avisen Kathimerini, skriver, at bankerne tidligst slår dørene op igen 6. juli - dagen efter en kontroversiel folkeafstemning.

I forvejen har flere europæiske lande, herunder Danmark, opfordret folk til at tage rigeligt med euro med i kontanter, hvis de skal på ferie i Grækenland.

Søndag fulgte blandt andet det tyske og britiske udenrigsministerium trop og advarede rejsende om, at det kan blive et problem at hæve penge i Grækenland.

Hvis den græske regering beslutter at indføre kapitalkontrol - et skridt som skal godkendes med et præsidentielt dekret - kan det ske, at butikker og restauranter ikke længere vil modtage udenlandske kreditkort som betaling.

- Vi har oplysninger om, at nogle restauranter og tankstationer ikke har taget imod kortbetalinger i noget tid, men udelukkende tager imod kontanter, meddeler det svenske udenrigsministerium ifølge AFP.

Andreas Andreadis, der er chef for det græske turistforbund, forsikrer imidlertid om, at "intet har ændret sig".

- Udenlandske kunder har ingen problemer med pengetransaktioner, siger turistchefen ifølge AFP.

- Deres kreditkort er ikke berørt af kapitalkontrol.

Mange hæveautomater i Grækenland er allerede tømt for penge, og ved de automater, der søndag stadig virkede, stod grækerne i lange køer for at hæve deres penge.

0 kommentarer
Vis kommentarer