Gratis kondomer til de unge

Herning Kommune vil uddele gratis prævention til unge under 25 år for at sænke antallet af aborter og kønssygdomme

Falske kondomer beslaglagt af Skat.
Falske kondomer beslaglagt af Skat.
Følg Samfund

De unge har kun fået en overfladisk viden om seksualitet i skolesystemet, og emnet er i det hele taget så tabu-belagt, at Herning Kommune nu går en sjælden og utraditionel vej for at åbne de unges øjne og samtidig nedbringe antallet af aborter og sex-relaterede sygdomme som klamydia.

Så hvis man er under 25 år og bor, arbejder eller studerer i Herning, så vil man fremover kunne få gratis prævention. Herning Kommunes Forebyggelsesudvalg har netop givet grønt lys til et to-årigt forsøg med gratis prævention af alle typer.

Unge skal lære at blive gravide

- Det er ikke sådan, at vi bare vil uddele gratis kondomer eller anden prævention til alle, der beder om det. Formålet er at komme i dialog med de unge via samtaler om seksualitet. Samtalerne er det vigtigste i det her projekt, pointerer formand for Forebyggelsesudvalget, Karlo Brondbjerg, over for Ekstra Bladet.

Det bliver den anonyme unge-rådgivning UngMod 24-7 i Smedegade i Herning, der står for den praktiske del af forsøgsordningen. Her kan unge i forvejen få råd om alle slags problemer, herunder sex og prævention. Her vil det være muligt at få råd og vejledning af en socialrådgiver, en psykolog og en sexolog.

Den svære samtale

- De unge har ikke fået nærhed og åbenhed nok, når det kommer til seksualitet. Skolesystemet er heller ikke gode nok til at løfte det slør af tabu, som det vigtige emne har over sig. Vi vil gerne tilbyde de unge at tage den svære samtale, de måske ikke kan tage med andre. Ungdomsårene er en kritisk tid for ens livsvilkår, og der er det vigtigt, at vi kan yde støtte og rådgivning, siger Karlo Brondbjerg.

Et lignende forsøg har været sat i værk i Halsnæs Kommune i et år med gode erfaringer. Her har det vist sig, at de unge, der henvender sig for at få støtte og vejledning, ofte er unge med forskellige sociale problemer. Det er samtidig en gruppe, som sjældent prioriterer prævention, når der skal lægges budgetter.

Det kan du OGSÅ bruge kondomer til

Antallet af klamydia-tilfælde i Danmark satte en trist rekord i 2014 med 30.000, der fik konstateret sygdommen.

Til gengæld har der ifølge tal fra Danmarks Statistik været et svagt fald i antallet af aborter de senere år fra 16.736 i 2009 til 15.097 i 2014. Samtidig bliver færre og færre kvinder gravide. I 2008 blev der født 65.038 danske børn, mens tallet i 2013 var dykket til 55.873.

Der er afsat 150.000 kroner hvert af de to år til forsøget. Det rækker til, at cirka 250 unge kan få hjælp til at vælge den rigtige prævention.

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind