Gravid dansk kok fyret: Får kæmpe erstatning

Kvinden blev fyret to uger efter, at hun kom med nyheden

Modelbillede. Foto: www.colourbox.dk
Modelbillede. Foto: www.colourbox.dk

Det kan være den rene idyl at blive gravid. Men ikke altid for en arbejdsgiver.

En dansk kvinde, der arbejdede som kok på et hotel, blev nemlig fyret to uger efter at have fortalt sin chef om graviditeten.

Den historie bringer Fagbladet 3F mandag.

Kvinden havde arbejdet hele sit voksne arbejdsliv i køkkenet på hotellet, hvor hun først havde været elev og senere fastansat som udlært kok.

Tilbage i november 2017 fortalte hun sin chef, at hun var gravid og havde tænkt sig at få barnet.

Kort efter modtog hun en fyreseddel.

I afskedigelsen til den gravide kvinde stod der:

- Årsagen er firmaets dårlige økonomi og mangel på ordrer i ordrebogen. Såfremt der sker ændringer i dette, vil du som den første være i betragtning til en genansættelse.

Erstatning
Kvinden mente, at hendes hendes fyring var uretmæssig. Hun gik derfor ind i et samarbejde med sin fagforening og klagede til Ligebehandlingsnævnet.

Og de købte ikke forklaringen fra arbejdspladsen.

I ligebehandlingsloven fremgår det nemlig, at en arbejdsgiver ikke må afskedige en lønmodtager på grund af graviditet, barsel eller adoption.

- Nævnet vurderer, at indklagede ikke tilstrækkeligt har dokumenteret, at selskabet ikke kunne have opnået den ønskede besparelse på anden vis, eller at det var nødvendigt at afskedige klager frem for andre medarbejdere.

- Når dette sammenholdes med den tætte tidsmæssige sammenhæng mellem klagers oplysning om sin graviditet og opsigelsen af klager, er det samlet nævnets vurdering, at indklagede ikke har løftet sin bevisbyrde for, at afskedigelsen ikke var begrundet i klagers graviditet, står der i afgørelsen fra nævnet.

Ligebehandlingsnævnet gav derfor kvinden medhold og tilkendte hende en godtgørelse på 235,000 kroner.

Pengene skal betales af kvindens tidligere arbejdsgiver.

Stadig et stykke fra ligestilling
Ifølge Tina Møller Madsen, der er gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restaurationsansatte i 3F, er sagen om den kvindelige kok et tydeligt eksempel på, at vi halter efter, når det kommer til at behandle kønnene lige.

- Sagen viser, at der fortsat er langt til ligebehandling i Danmark, selvom vi for længst har etableret barselsfonde, der gør, at også små virksomheder har råd til at sende medarbejdere på barsel.

- Jeg tror desværre, nogle arbejdsgivere spekulerer meget i, at det kræver et stort overskud for en gravid kvinde at føre en ligebehandlingssag, og derfor løber de risikoen og håber, der ikke bliver nogen sag. Den bedste sikkerhed for gravide er derfor at stå i en fagforening, siger Tina Møller Madsen.

71 kommentarer
Vis kommentarer