Gravid kvinde i Spanien smittet med zikavirus

En gravid kvinde i Catalonien har symptomer på den frygtede sygdom, efter hjemvenden fra Colombia

De spanske myndigheder siger, at en gravid kvinde, som er vendt tilbage fra Colombia, er blevet diagnosticeret med zikavirusset og er det første europæiske tilfælde, hvor en gravid er involveret.

- En af de patienter, som har diagnosen i den nordøstlige del af Catalonien, er en gravid kvinde, som havde symptomer på sygdommen efter, at hun var i Colombia, siger sundhedsministeriet.

Kvinden er en af i alt syv tilfælde i Spanien. De er alle i en god tilstand.

- Alle disse tilfælde er importeret, siger myndighederne.

Symptomerne, der kommer efter et myggestik, forårsager normalt ikke andet end feber og utilpashed.

Verdenssundhedsorganisationen WHO har erklæret zikavirus for en global trussel.

Gravide kvinder opfordres til at holde sig væk fra OL i Rio de Janeiro denne sommer på grund af risikoen for at pådrage sig zikavirusset.

- Risikoen er alvorlig for gravide kvinder. Det er helt klart ikke tilrådeligt at løbe denne risiko, siger den brasilianske præsidents stabschef Jaques Wagner ifølge nyhedsbureauet AFP.

Zikavirus overføres med myggearten aedes. Virusset mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte.

Virusset blev første gang opdaget i Afrika for over 50 år siden. Senest har det spredt sig til Sydamerika og Latinamerika, specielt Brasilien. I takt med udbredelsen opstod også mistanken om, det kan give microcephali hos spædbørn.

Brasiliens sundhedsminister, Marcelo Castro, siger, at spredningen af virusset er værre end først antaget.

Brasilien, der skal afholde De Olympiske Lege til august, har allerede iværksat tiltag for at mindske spredningen af sygdommen og vil ifølge Reuters kræve, at alle tilfælde bliver vidererapporteret fra lokale myndigheder.