Gravide i Frankrig kan få penge for at droppe smøgerne

Et nyt studie vil hjælpe franske kvinder til at kvitte røgen, når de bliver gravide. De skal lokkes med penge

Arkivfoto: Mikkel Berg
Arkivfoto: Mikkel Berg

En fransk kvinde, der bliver gravid, kan få op til 2200 kroner, hvis hun lægger cigaretterne på hylden.

Det er ingen hemmelighed, at rygning under graviditet er et no-go. Og nu tager en række hospitaler i Frankrig kampen op for at hjælpe de kvindelige rygere til at kvitte den dårlige vane med smøger, når de bliver gravide.

Ifølge France 24 kan kvinderne ende med at få 300 euro svarende til godt 2200 kroner i form af gavekort. Initiativet er et led i en undersøgelse, der skal afprøve, hvorvidt et økonomisk incitament kan hjælpe kvinderne til at vænne sig af med røgen.

For på trods af veldokumenterede studier, der viser en sammenhæng mellem rygning og ufrivillig abort, for tidlig fødsel og fosterskader, fortsætter knap 18 procent af de kvindelige rygere i Frankrig med at tage et sug af cigaretten, når de har en baby i maven.

Tallet stammer fra en rapport fra sundhedsministeriet i Frankrig. Den blev offentliggjort i 2015 og gav Frankrig en førsteplads i Europa, når det kommer til forbruget af tobak under en graviditet, skriver France 24.

I det konkrete forsøg på i alt 17 franske hospitaler skal kvinderne mødes med en specialist i rygestop, når de møder op på hospitalet til de normale undersøgelser i løbet af graviditeten.

Efter hver konsultation får kvinderne et gavekort på 20 euro, hvis de kan bevise, at de ikke har røget. Gavekortene kan bruges i en række butikker - blandt andet butikker med babyudstyr og tøj.

Initiativet blev lanceret 25. marts og er sat til at løbe i 36 måneder.

For at blive godkendt som deltager skal kvinden være fyldt 18 år, have været gravid i mindre end 4,5 måneder og ryge mindst fem fabriksproducerede eller tre hjemmerullede cigaretter om dagen. Yderligere skal de være motiverede til et rygestop, skriver avisen Le Figaro.

Et lignende studie blev udført i Skotland sidste år. Her viste det sig, at en økonomisk gulerod var effektiv for at få gravide til at skodde smøgerne. Ud af 612 deltagere holdt 22,5 procent af dem op med at ryge, hvis de fik gavekort.

Kun 8,6 procent lagde droppede cigaretterne, hvis de udelukkende mødtes med en rygespecialist og ikke fik penge for anstrengelserne.

2 kommentarer
Vis kommentarer