Greenpeace besætter boretårn

Aktivister er kravlet op i boretårn ved Dybvad, hvor Danmarks første prøveboring efter skifergas skal udføres

Her griber politiet ind over for demonstranterne

Miljøorganisationen Greenpeace har mandag morgen indledt en aktion ved Dybvad i Nordjylland, hvor det franske energiselskab Total efter planen skal foretage Danmarks første prøveboring efter skifergas.

Det oplyser Greenpeace i en pressemeddelelse.

- 21 Greenpeace-aktivister har netop krydset hegnet til borepladsen i Dybvad. Fire af dem er klatret til tops i boretårnet, der er lige ved at være klar til at bore.

- De trænede klatrere befinder sig nu i cirka 25 meters højde for at bremse Total i den sidste vitale opsætning af tårnet for at sende en kraftig appel til de politiske beslutningstagere, hedder det i en pressemeddelelse fra Greenpeace ved sekstiden.

Nordjyllands Politi bekræfter over for Ritzau, at det er på vej til stedet, og at det har modtaget en anmeldelse om, at nogle personer har lænket sig til boretårnet.

Aktivisterne har ifølge eget udsagn placeret et banner i tårnet med teksten 'Stop Fracking', der er navnet på den omstridte metode, der anvendes til at udvinde skifergas.

Hydraulisk frakturering er en metode, hvor store mængder vand, sand og kemikalier sprøjtes ned i undergrunden for at frigøre gassen fra skiferlagene.

- Aktivisterne har planer om at blive længe, og deres fredelige protest slutter sig til de mange lokale demonstrationer og blokader, der har sat Dybvad og skifergassen på det miljøpolitiske Danmarkskort, skriver Greenpeace i pressemeddelelsen.

Mange lokale indbyggere har protesteret over Frederikshavn Kommunes beslutning om at give Total tilladelse til prøveboringen.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har siden besluttet, at en eventuel efterforskning af skifergas med frakturering ikke længere skal afgøres af kommunen, men af Miljøministeriet.

Det var den tidligere VK-regering, som i 2010 gav det franske olieselskab og statens egen Nordsøfonden tilladelser til at efterforske og indvinde skifergas i 40 danske kommuner.

1 af 2 Her bliver demonstranter ved en tidligere lejlighed slæbt væk fra skifergasboringen af Nordjyllands Politi. (Foto: René Schütze)
2 af 2 Her ses aktivisterne i toppen af boretårnet. Foto: René Schütze
34 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere