Greta Thunberg nomineret til Nobels Fredspris

To politikere har nomineret den svenske klimaaktivist til Nobels Fredspris 2020.

Ikke alle er lige begejstret for Greta. Foto/redigering: AP, Scanpix/Morten Parsner

For andet år i træk er den svenske miljøaktivist Greta Thunberg nomineret til Nobels Fredspris.

Det skriver AP.

Det er de to politikere Jens Holm og Hakan Svenneling, begge medlemmer af det svenske Vänsterpartiet, der mandag har indstillet den 17-årige til prisen med rosende ord om, at Greta Thunberg 'har arbejdet hårdt for at få politikere til at åbne deres øjne for klimakrisen'.

Tv-kendis om Greta Thunberg: 'Fucking autistisk tøs'

De to politikere begrunder desuden indstillingen med, at Greta Thunbergs stræben efter at efterkomme Paris-aftalen er en fredshandling på grund af hendes aktion for at reducere jordens udledning af drivhusgasser.

Paris-aftalen blev indgået i 2015, hvor de 196 medlemslande i FN's klimakonvention indgik en juridisk bindende klimaaftale for både rige og fattige medlemslande om at reducere udledningen af drivhusgasser.

'Greta Thunberg' spottet på 121 år gammelt billede

I 2019 blev den unge svenske aktivist nomineret til Nobels Fredspris af tre norske politikere. Det blev dog den etiopiske premierminister Abiy Ahmed Ali, der modtog prisen for sin indsats med fredsprocesser i flere afrikanske lande.

Sammen med tre andre vandt Greta Thunberg i 2019 prisen 'Right Livelihood Award', der også bliver kaldt 'den alternative nobelpris'. Samme blev hun kåret som Årets Person af Time Magazine.