Grineforskning: Latter afslører venskab

Ny undersøgelse viser, at latter mellem to mennesker kan afsløre deres relation alene på lyden

Ny forskning viser, at latter er en universel måde at kommunikere på. Det kan nemlig vise, om to personer er venner eller ej (Foto: POLFOTO)
Ny forskning viser, at latter er en universel måde at kommunikere på. Det kan nemlig vise, om to personer er venner eller ej (Foto: POLFOTO)

Latter lyder ens på alle sprog, og uanset hvor i verden du befinder dig, vil man kunne forstå, at du morer dig, når du griner.

Men kan latter også fortælle om relationen mellem dem, der griner?

Det har en stor gruppe forskere sat sig for at undersøge i et nyt studie, der netop er udkommet i det anerkendte amerikanske tidsskrift Proceedings of the National Academy of Science.

Undersøgelsen viser, hvordan et fælles grin er en ganske universel måde at kommunikere på.

Lyttere fordelt over 24 forskellige lande har nemlig været i stand til at vurdere, hvilket tilhørsforhold to mennesker, der griner sammen, har.

'Mennesker er meget sociale væsener, og evnen til at navigere i et socialt miljø er meget vigtig. Latter er en almindelig adfærd mellem venner, så ved at fokusere på latteren som signal kan mennesker bedre genkende sociale relationer,' siger førsteforfatter, ph.d Greg Bryant fra Institut for Kommunikative Studier ved University of California, Los Angeles ifølge Videnskab.dk.

Det kan være svært at holde snitterne fra en knap, man ikke må trykke på. (Foto: Colourbox) Videnskab Forskning: Din nysgerrighed kan være en ulempe

Kvinders venskaber er lettest genkendelige
Blandt de forskellige sammensætninger af køn og relationer, der skulle gættes, var venskaber mellem kvinder bemærkelsesværdigt mest genkendelige. I hele 83 procent af tilfældene blev venskabet mellem to kvinder, der grinte sammen, genkendt.

Sværere var det derimod med de kvinder, der ikke kende hinanden i forvejen. Kun i 44 procent af tilfældene, afslørede deres grin, at de ikke havde mødt hinanden før.

Generelt er mennesker dog gode til at vurdere, hvem der er venner, og hvem der ikke er, mener Riccardo Fusaroli, assisterende professor ved Interacting Minds Centre på Århus Universitet

'Vi finder, at folk på tværs af kulturer og sprog generelt er i stand til at vurdere, hvem der er venner, og hvem der er fremmede. Med andre ord; som art er vi særligt tilpasset til de sociale oplysninger, som ligger selv i minimale signaler' fortæller han ifølge Videnskab.dk.

En gruppe forskere har måske fundet vejen til et (lidt) længere liv. (Modelfoto: Colourbox) Videnskab Ny forskning: Dette kan være midlet til et længere liv

Genkendelig lyd
I undersøgelsen blev det også tydeligt, hvordan den latter, der blev vurderet til at være mellem venner, ofte havde en række generelle lydmæssige træk, man kunne genkende den på.

Det er nemlig sådan, at den del af latteren, der kommer til udtryk med lyd, er ganske kort og uden store udfald, når den er mellem venner. Derfor er lyden relativt ensartet og på den måde genkendelig.

'Disse funktioner vil sandsynligvis være automatiske funktioner i latter, hvilket betyder, at de ikke er lette at styre frivilligt i modsætning til, hvor høje eller skingre grin er,' fortæller Riccardo Fusaroli.

13 kommentarer
Vis kommentarer