Grise risikerer aflivning: Lockout kan betyde overfyldte svinestalde

Landmænd rådes til allerede nu at forberede sig på, at svin ikke kan blive slagtet eller sendt til eksport

Følg Samfund

Svineproducenter risikerer, at de ikke kan komme af med deres grise i tilfælde af en konflikt i det offentlige.

Derfor råder flere landbrugsorganisationer allerede nu landmændene til at tage deres forholdsregler. Det fortæller DR Nordjylland.

- Vi kan råde dem til at være på forkant og få sendt så mange grise som muligt afsted inden en mulig konflikt, siger Mads Waidtløv, der er chefkonsulent i rådgivningsfirmaet SvineXperten, som flere landbrugsorganisationer står bag.

Når landmanden sender sine grise til eksport i udlandet eller slagtning i Danmark, bliver de kontrolleret af myndighederne, og det er den funktion, som risikerer at blive ramt af en konflikt.

En af dem, som kan komme i klemme, er Torben Farum, svineavler og formand for svineudvalget i LandboNord.

- Det vil betyde, at jeg ikke har plads til mine grise og i alleryderste konsekvens kan blive nødt til at skyde dem, siger den nordjyske landmand.

På hans gård ved Sæby bliver der hver uge født 800 grise, som bliver sendt videre til en anden svineproducent, når de vejer 30 kilo. Men det er altså den aftager, der risikerer at stoppe hele kæden, hvis han ikke kan aflevere de færdige grise på slagteriet eller køre dem over grænsen, hvis dyrlæger og andre kontrollører bliver ramt af konflikt.

- Nu er det jo varslet, så det har givet mig lidt luft til at tænke over tingene og få kørt alternative løsninger i stilling, siger Torben Farum til DR Nordjylland.

Han har derfor allerede nu lavet en aftale med sin aftager, som giver ham cirka fire ugers ekstra produktionsplads. Ellers havde løsningen været at sælge nogle af smågrisene til udlandet allerede nu.

- Det er da brand-ærgerligt, at man har nogle grise, der skaber arbejdspladser videre i Danmark, og at man så risikerer at skulle sende dem ud af landet for at skabe luft til en mulig konflikt, siger svineproducenten.

Hos SvineXperten peger Mads Waidtløv på, at der er grænser for, hvor meget man kan gøre som landmand.

- Der bliver født nye grise hver uge, så på et eller andet tidspunkt, så vil reservekapaciteten være brugt, og så kommer grisene til at gå for tæt og det vil på sigt gå udover dyrevelfærden, vurderer han.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+