Grøftens Greatest: Bommerter og traditioner

Åbningen af Tivoli er ensbetydende med Grøftens åbning - en historisk restaurant der har lagt gulv til mere end bare dans i årenes løb. Her er en top fem over de kendtes eskapader i Grøften

Kendte i Grøften. Foto: Per Rasmussen
Kendte i Grøften. Foto: Per Rasmussen

Når Grøften åbner, plejer det at summe af god stemning med klingende snapseglas og høj latter. Med sine 142 år er Grøften Tivolis ældste restaurant, og den har i årtier haft tradition for at åbne med et brag. Der er flere års ventetid på at få et bord på åbningsdagen, og restauranten har lagt lokaler til flere kendtes udskejelser gennem årene.

Ekstra Bladet har lavet en liste over et par af de mest opsigtsvækkende episoder, der har fundet sted i Grøften.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Spies skiftede bord
Simon Spies havde sin vante plads ved restaurant Grøftens stambord. Med stambordet kom overtjeneren Robert Lund, som altid servicerede de kendte gæster. Men Spies fik nok af den kække overtjener, og begyndte derefter at sidde tre borde fra stambordet, så han slap for overtjeneren. Men en dag hvor rejsekongen sad med sine morgenbolledamer i Grøften, fik han øje på hoteldronningen Sonja Matisen, som han var forelsket i. Og da hun ikke ville sidde med hans morgenbolledamer til bords, måtte Spies sende dem hjem, for derefter at sætte sig ved Sonjas bord og spise frokost.

For meget snaps
Casper Christensen finder vi også på listen, selvom han ikke helt kan tage æren for det selv. Efter at have været en tur i Grøften med nogle venner og spise frokost, havde vennerne måske fået en snaps for meget under vesten. I hvert fald endte frokosten med, at Klovn-stjernens kammerat slog en tivolivagt i ansigtet. En våd dag i Grøften endte hos politiet, og Casper Christensen havde en smule svært ved at give et efterfølgende interview, fordi han, efter eget udsagn, havde drukket en masse snaps.

Casper Christensen mener, at hele episoden er 'syg' (Foto: Christian Hansen) Krimi Casper Christensen i chok over slagsmål

Ville hellere i Grøften
Ole Ritter holdt sin 70-års fødselsdag på restaurant Grøften, og den fest trak vidst usædvanligt meget i Lars Løkke. Han skulle egentlig have deltaget i Søren Pinds valgfest, men statsministeren havde andre planer for sin aften. Ifølge SF's Jonas Dahl havde Lars Løkke undskyldt sin manglende deltagelse i valgfesten med, at en dansk soldat var død, og at han derfor skulle skrive breve til de pårørende. I stedet var han så endt i Grøften.

Lars Løkke har ikke selv kommenteret historien om fødselsdagen i Tivoli. (Foto: Jakob Jørgensen) Dansk politik SF: Uanstændigt, Lars Løkke!

Uheldig beskyldning
B.T. beskyldte Morten Messerschmidt for at synge nazistiske sange og hylde Hitler til åbningen af Grøften et år. Det kunne avisen dog ikke bevise, og B.T. måtte betale erstatning til Morten Messerschmidt, der blev renset for anklagerne.

DF'eren Morten Messerschmidt glæder sig til at få sat punktum i sagen mod B.T., der i 2007 påstod, at politikeren heilede og sang nazisange. (Arkivfoto. Jesper Stormly Hansen) Krimi Messerschmidt i retten om nazisange

Thorsen endte i fængsel
Kurt Thorsen har i 38 år haft et fast bord til åbningen af Grøften. Da Grøften åbnede i 2013, stoppede eks-matadorens fest dog meget pludseligt. Thorsen blev nemlig hentet og eskorteret ud af Tivoli af politiet. Han var ellers i gang med at underholde sine schweiziske gæster under et forretningsmøde i Grøften, men så blev han anholdt og kørt tilbage til Vestre Fængsel. Københavns Politi oplyste dengang til Ekstra Bladet, at Thorsen skulle afsone en straf, hvor han ikke mødte op, og derfor endte den festlige dag for en gangs skyld ikke i Grøften men i fængslet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

Danske kendte Thorsen: Grøften-anholdelse kostede forretningsforbindelser

Traditionen tro
Grøften er for mange mennesker et sted, hvor tiden står stille, og hvor man hvert år kan forvente det samme som året forinden. God stemning, solid dansk mad og kendte ansigter er nogle af restaurantens kendetegn, mens stedet også er forbundet med noget historisk og gamle traditioner.

Danske kendte Dennis Knudsen: Grøften er nostalgi

I år er der nye ejere på stedet, hvor du kan få en bid af Danmark. Jakob og Dorte Elkjær har overtaget restauranten, men de har tænkt sig at holde fast i Grøftens historie og traditioner.

- Jeg vil holde fast i den traditionelle danske stil i Grøften, hvor det gode håndværk med fokus på gode råvarer holdes i hævd. Gæsterne skal have en oplevelse af, at de får en bid af Danmark, når de spiser i Grøften. Samtidig skal vi hele tiden gøre os umage for at forfine gæsternes oplevelse, og så glæder jeg mig rigtig meget til at hilse på stamgæsterne og sige velkommen til nye, siger Jakob Elkjær i et interview med Jyllands-Posten.

18 kommentarer
Vis kommentarer