Grønland vil kulegrave omstridt sag om Thule-kontrakt

Grønlands regering vil have uvildig undersøgelse af sin egen rolle i sag om amerikansk Thule-kontrakt

Den grønlandske regering, Naalakkersuisut, har besluttet at kulegrave selvstyrets egen rolle i den omstridte sag om en servicekontrakt på Thulebasen, skriver avisen Sermitsiaq.

De amerikanske myndigheder har givet kontrakten til Exelis Services, som er dansk indregistreret, men som ifølge anklagerne er et skuffeselskab for den amerikanske forsvarsvirksomhed Vectrus.

En gammel aftale mellem Danmark og USA siger, at det skal være et dansk eller et grønlandsk selskab, der får opgaven med at servicere den amerikanske flybase.

Men trods danske og grønlandske klager - herunder fra MT Højgaard og Per Aarsleff - afgjorde en amerikansk ankeinstans i sidste uge, at kontrakten med Exelis skal stå ved magt.

Den grønlandske udenrigsminister, Vittus Qujaukitsoq fra partiet Siumut, oplyser i et svar til partilederen for oppositionspartiet Inuit Ataqatigiit, Sara Olsvig, at man har bedt en ekstern advokat foretage en uvildig udredning af selvstyrets håndtering af kontraktudbuddet.

Det sker, fordi Sara Olsvig, der er medlem af det grønlandske parlament, Inatsisartut, har krævet en forklaring på den mistede servicekontrakt på Thule-basen, og hvad regeringen vil gøre i sagen.

Frem til nu har Greenland Contractors, der er stiftet i et samarbejde mellem det grønlandske selvstyre og MT Højgaard, stået for opgaverne.

Vittus Qujaukitsoq er samtidig taget til Washington for at mødes med repræsentanter for forsvarsministeriet og udenrigsministeriet i USA for at diskutere sagen.

Exelis Services overtager drifts- og vedligeholdelsesopgaverne på Thule-basen 30. september og syv år frem. Kontrakten har en anslået værdi af cirka 2,5 milliarder kroner.

0 kommentarer
Vis kommentarer